De rechtbank Almelo heeft vandaag uitspraak gedaan in de strafzaken van een 35-jarige man en zijn 41-jarige vriendin. Beide verdachten zijn schuldig bevonden aan wederrechtelijke vrijheidsberoving en aanranding van een vrouw, voormalige vriendin van de man. De rechtbank heeft hen gevangenisstraffen van respectievelijk vier en drie jaar opgelegd. Daarnaast is ten aanzien van de man terbeschikkingstelling gelast.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Feitenrelaas
In de nacht van 11 op 12 april 2009 zijn de verdachte man en vrouw gezamenlijk de woning van de ex‑vriendin van de man in Enschede binnengedrongen. Vervolgens hebben zij deze vrouw overmeesterd en vastgebonden met tape, haar gedwongen tot het drinken van alcohol, haar op een tafel uitgekleed en onzedelijk betast, en filmopnamen van haar gemaakt. De mannelijke hoofdverdachte pleegde deze feiten terwijl hij als TBS-er verlof genoot.
Terechtzitting
De inhoudelijke behandeling van deze strafzaken heeft plaatsgevonden op 26 maart 2010. Het Openbaar Ministerie heeft verdachten wederrechtelijke vrijheidsberoving, afpersing en verkrachting dan wel aanranding ten laste gelegd. Ten aanzien van de mannelijke verdachte werd acht jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist. De eis voor de vrouwelijke verdachte luidde zes jaar gevangenisstraf. Daarnaast werd € 7.500,- smartegeld voor het slachtoffer gevorderd.
Bewezenverklaring
De rechtbank acht bewezen dat er sprake is geweest van opzettelijke wederrechtelijke vrijheidsberoving en aanranding van de eerbaarheid. Verkrachting acht de rechtbank niet bewezen, aangezien niet is gebleken dat er sprake zou zijn geweest van seksueel binnendringen bij het slachtoffer. De tenlastegelegde afpersing acht de rechtbank niet wettig en overtuigend bewezen, omdat de verdachten zichzelf goederen als een pinpas, geld en paspoort van het slachtoffer hadden toegeëigend en haar niet met geweld of bedreiging hadden gedwongen tot afgifte ervan.
Motivering strafoplegging
De situatie was voor het slachtoffer zeer bedreigend. Zij is – nota bene in haar eigen woning – ernstig in haar persoonlijke integriteit aangetast. De rechtbank heeft in haar overweging meegenomen dat de hoofdverdachte reeds eenmaal eerder voor een vergelijkbaar feit als het voorliggende is veroordeeld. Verder baseert de rechtbank zich op de rapportage van een psychiater en een klinisch psycholoog van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie. Hoewel de verdachte geen medewerking heeft verleend aan het onderzoek, kan toch worden geconcludeerd dat bij hem sprake is van een antisociale persoonlijkheidsstoornis met narcistische en theatrale kenmerken. De rechtbank is van oordeel dat de psychopathie van verdachte zoals die uit de rapportage blijkt, de (bij herhaling) gepleegde strafbare feiten en het gevaar voor zijn omgeving reden zijn om verdachte opnieuw ter beschikking te stellen. Gezien de ernst van de feiten en de recidive tijdens TBS-verlof wordt tevens een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.
De vrouwelijke verdachte wordt weliswaar veroordeeld voor dezelfde feiten, maar bij haar ontbreekt de specifieke recidive en is geen geestesziekte geconstateerd. Zij krijgt daarom een gevangenisstraf opgelegd, waarvan een deel voorwaardelijk.
Straf
De mannelijke verdachte is veroordeeld tot vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en terbeschikkingstelling met bevel tot verpleging van overheidswege.
De vrouwelijke verdachte is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
Schadevergoeding
Verdachten dienen aan het slachtoffer € 1.500,- te vergoeden als voorschot voor geleden immateriële schade. Voor een verdere schadevergoeding dient het slachtoffer zich tot de civiele rechter te wenden.