Nederlandse bedrijven komen relatief veel incidenten tegen bij de beveiliging van informatie- en communicatietechnologie (ICT).
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In 2009 had 25 procent van de grote bedrijven (met 250 en meer werkzame personen) in de Europese Unie hier last van. Dat was in Nederland met 43 procent ruim hoger. Dat blijkt uit woensdag openbaar geworden cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het gaat hier over de uitval van ICT-diensten, aanvallen van buitenaf, vernietiging van data door virussen en onthulling van vertrouwelijke data door inbraak, pharming of phishing. Bij pharming en phishing worden internetgebruikers naar valse websites geleid, met als doel ze gegevens of geld afhandig te maken.
Koploper
Nederland behoort met Finland, Denemarken en Noorwegen tot de landen met de meeste ICT-beveiligingsincidenten. De Europese koploper is Finland, met 47 procent.
Vergeleken met de ons omringende landen is de ICT van Nederlandse bedrijven vaak doelwit. In Duitsland was het 22, in België 24 en in het Verenigd Koninkrijk 10 procent.
De landen met naar verhouding veel van deze incidenten kenmerken zich vaak door relatief veel en geavanceerd ICT-gebruik. Een gevolg is dat het risico van incidenten ook groter is.
Middelgrote bedrijven
In 2009 heeft 30 procent van de middelgrote bedrijven (met 50-249 werkzame personen) in Nederland ICT-beveiligingsincidenten gehad, tegen 20 procent in de EU.
Bij de kleine bedrijven (10-49 werkzame personen) was dit 20 procent in Nederland en 14 procent in de EU. Culturele verschillen tussen de landen kunnen wellicht ook van invloed zijn op de bereidheid van bedrijven om over dit type incidenten te rapporteren, aldus het CBS.
Bij 6 procent van de grote Nederlandse bedrijven is in 2009 vertrouwelijke informatie buit gemaakt door een inbraak op het ICT-netwerk of door pharming of phishing. Het EU-gemiddelde is 1 procent.