Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft woensdag aangegeven dat hij het voorstel van de Tweede Kamer omarmt om de vrije toegang tot internet in de wet op te nemen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
”We lopen nu Europees gezien voorop, maar dat komt omdat we hier eerder en heviger zijn geconfronteerd met plannen om concurrerende diensten te gaan belasten dan de andere landen. Dat is een feit, daar hebben wij niet om gevraagd”, aldus de minister.
Steeds meer telecombedrijven willen geld gaan vragen voor mobiele internettoepassingen als Skype, Whattsapp en Voip.
VVD en CDA willen wachten op Europees onderzoek. Verhagen niet, maar als de Europese Commissie met nadere aanwijzingen komt, kijkt hij ernaar. ”En als dat reden is om de regels aan te passen, spreken we elkaar weer.”
Vrij en toegankelijk internet is ‘van groot belang’ voor de maatschappij, zei Verhagen. “Ik vind dat iedereen toegang moet kunnen krijgen tot alle informatie op het internet.”
Historische dag
Hiermee wordt Nederland het eerste land in Europa en het tweede in de wereld dat de netneutraliteit in de wet verankert. Alleen Chili ging Nederland voor.
GroenLinks sprak aan het eind van het debat daarom van een ‘historische dag’.
Heffing
De bewindsman liet al eerder weten dat hij een heffing op diensten als Skype of Whatsapp te ver vindt gaan. Reden hiervoor was een aankondiging van aanbieders van mobiel internet als KPN en Vodafone om voor bepaalde diensten toeslagen in rekening te gaan brengen, onder meer vanwege het afnemende bel- en sms-verkeer.
Met Skype kan gratis worden gebeld; Whatsapp is een programma waarmee op mobiele telefoons gratis kan worden gechat met andere smartphonebezitters.
Onwenselijk
Verhagen vindt het ‘onwenselijk’ dat providers toepassingen belemmeren alleen omdat die concurreren met de eigen diensten. “Dat is slecht voor innovatie”, aldus de minister.
Behalve de instemming van de minister kan de wetswijziging waarschijnlijk ook rekenen op de steun van een ruime Kamermeerderheid. Behalve de indieners D66, GroenLinks, Pvda en SP reageerden ook CDA en PVV positief. De Kamer stemt er dinsdag over.