Het is weer komkommertijd! De scholen zijn dicht, campings en hotels zitten overvol, politici zijn met reces en bedrijven zijn dicht of draaien op halve kracht. Op tv worden enkel programma’s herhaald en in kranten en tijdschriften zijn interessante artikelen ver te zoeken.
‘Lekker,’ zeg ik tegen een collega, ‘eindelijk rust in Nederland!’ We lopen zorgeloos naar onze bureaus. Maar terwijl ik mijn computer opstart, besef ik ineens dat dit ook betekent dat de klant op vakantie is! De paniek slaat toe. Geen klant, geen werk?! In gedachte plaats ik een noodoproep: Wie helpt deze kandidaat-notaris de zomer door?.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Ik kalmeer mezelf met het besef dat ik nu dan eindelijk die ‘klusjes’ kan doen die al een tijden op me liggen te wachten. Enthousiast ga ik aan de slag en tevreden kijk ik een uur later naar de vinkjes op mijn to do list. Maar dan gaat de telefoon en een klant dient zich aan. Abrupt wordt mijn euforische stemming doorbroken want het is niet zomaar een klant, het is een klant in paniek!
Wat blijkt, de laatste taak op de (zomer)lijst van de directie van het bedrijf is per ongeluk nog niet uitgevoerd. Hij vraagt of ik eventjes kan realiseren dat er een zogenaamde ‘fonds voor gemene rekening’ (ofwel een FGR) is. Ik leg hem uit wat een FGR inhoudt, namelijk dat het een fonds zonder rechtspersoonlijkheid is en daarom niet aan enige regels gebonden. Het opzetten van een FGR luistert nauw aangezien de voorwaarden van fiscale transparantie in acht moeten worden genomen en tegelijkertijd moet worden voorkomen dat een FGR gekwalificeerd wordt als een personenvennootschap, zoals de maatschap of zelfs de vof.
‘Denk je dat je dat vandaag nog kunt realiseren?’ vraagt de klant. Glimlachend geef ik hem de uitgebreide uitleg.
‘Een FGR komt tot stand door een overeenkomst tussen een beheerder, een bewaarder en verschillende participanten (al dan niet binnen een concern), die activa en passiva houden. In een overeenkomst wordt geregeld dat de activa en passiva door de bewaarder worden verkregen. Deze bewaarder is niet één van de participanten, doch een specifieke daartoe opgerichte rechtspersoon, vaak een stichting. Een bewaarder bewaart de goederen van de participanten en administreert deze. De participanten houden na voormelde overeenkomst nog slechts de economische eigendom van het vermogen. Indien deze bundeling plaats vindt in een besloten fonds voor gemene rekening, en voldaan wordt aan de voorwaarden zoals bepaald door de Minister van Financiën, worden de beleggingsinkomsten op dezelfde wijze in de belastingheffing betrokken als wanneer de fondsen rechtstreeks zouden beleggen.
Zo lang aan minder dan 100 personen die geen gekwalificeerde beleggers zijn, alsook alleen uitsluitend gekwalificeerde beleggers zijn, is de Wet financieel toezicht niet van toepassing en geldt er onder meer geen vergunningsplicht.
Bij het opzetten van een FGR zijn dus verschillende regels van toepassing, het Burgerlijk Wetboek, de Wet financieel toezicht, maar ook de Wet op de vennootschapsbelasting. Opgesteld moeten worden de documenten ter zake de oprichting van een (stichting) bewaarder, de oprichting van een (stichting) beheerder, voorwaarden van beheer en bewaring, eventueel nog een overkoepelende overeenkomst en alle bijbehorende bijlagen (zoals de inschrijving tot een vergroting/verkleining van de deelneming). Ik laat nog de specifieke afspraken welke zien op de activa en passiva die worden ingebracht buiten beschouwing. Zo kunnen er externe asset/investmanagers betrokken zijn die het vermogen daadwerkelijk (gaan) beleggen, waarop ook nog eens buitenlands recht van toepassing kan zijn.’
‘Aha,’ reageert hij. ‘Ik ga morgen met vakantie en hoopte dat vandaag geregeld zou zijn. Maar ik begrijp dat een en ander meer voeten in aarde heeft.’
We spreken af dat ik contact opneem met de betrokken fiscalist waarna ik zo snel mogelijk de eerste concepten zal aanleveren. Ik wens de klant een fijne vakantie en besluit direct aan de slag te gaan. Daar gaan mijn zomerklusjes!
mr. Evelien Kraaijveld, Deterink Advocaten en Notarissen