Vandaag gaat de landelijke campagne ‘Doe altijd aangifte’ van start. Deze campagne van de overheid en politie wil Nederlanders ertoe aan te zetten altijd aangifte te doen. Meer aangiftes en meldingen geven de politie een beter beeld van de criminaliteit. Daardoor kunnen politiemensen doelgerichter en efficiënter te werk gaan; kunnen criminele aciviteiten beter worden voorkomen én wordt de pakkans van daders groter. Door aangifte te doen werken burger en de overheid dus sàmen aan een veiliger Nederland.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Zonder aangifte geen zaak
Zonder aangifte geen zaak: alleen wanneer er een duidelijke aangifte is, kan de politie een dader oppakken en voor de rechter brengen, of gestolen spullen opsporen. Aangifte doen is dus belangrijk, maar de politie heeft wèl duidelijke gegevens nodig om aan de slag te kunnen. Dus betrapt u een dader op heterdaad, probeer dan zijn of haar uiterlijke kenmerken goed te onthouden, of schrijf een kentekennummer op. Ook kan het de opsporing van spullen makkelijker maken als u beschikt over een duidelijke omschrijving ervan. Noteer bijvoorbeeld de gegevens van uw laptop, laat uw fiets graveren (en schrijf het nummer ergens op!), of maak foto’s van kostbare en/of dierbare bezittingen.
Betere behandeling en afhandeling
Om ervoor te zorgen dat het aangifteproces optimaal verloopt, gaat de politie nog meer aandacht besteden aan de aangiftebehandeling (het opnemen van een aangifte) en de afhandeling ervan. De politie werkt hiertoe aan de professionalisering en standaardisering van het aangifteproces. Een voorbeeld daarvan is betere communicatie van de politie met slachtoffers. Het is voor een slachtoffer van een misdrijf immers belangrijk om te weten wat de politie doet met een melding of aangifte. Ook geeft de politie (in samenwerking met Slachtofferhulp) tips en hulp aan slachtoffers. Tegelijkertijd werkt de politie aan het standaardiseren van het aangifteproces in alle politieregio’s. Hierdoor wordt het makkelijker om gestolen goederen of bijvoorbeeld een duidelijk signalement van een dader tussen politieregio’s uit te wisselen, waardoor een netwerk van daders opgespoord kan worden.
Aangifte doen: via internet, telefonisch of persoonlijk
Er zijn bij u in de buurt tegenwoordig verschillende manieren om aangifte te doen. Een nieuwe en snelle manier om aangifte te doen is aangifte via internet. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij kleine misdrijven en ongelukken waarbij het niet waarschijnlijk is dat de dader kan worden opgespoord, maar waarbij wél een proces-verbaal nodig is (bijvoorbeeld een verzekeringsclaim). Internetaangifte kan bijvoorbeeld gedaan worden bij (winkel)diefstal of vernieling. Ook is het bij veel korpsen nu al mogelijk om telefonisch aangifte te doen. Dit kan door te bellen met 0900 – 8844. Dit nummer is bedoeld voor alle aangiftes en meldingen, en is vanaf 2006 beschikbaar in alle politieregio’s. Maar natuurlijk blijft u ook in alle gevallen gewoon welkom op het politiebureau om persoonlijk aangifte te doen of een melding te maken.
Campagne Nederland Veilig
Samen met burgers en bedrijfsleven wil de overheid Nederland nog veiliger maken. Er wordt gewerkt aan maatregelen om geweld op straat te voorkomen, criminaliteit te bestrijden en de veiligheid te vergroten. In 2004 is de publiekscampagne ‘Nederland Veilig’ gestart met inspecteur De Cock (Baantjer) en zijn hondje Jack in de hoofdrol. Deze campagne laat zien welke maatregelen de overheid neemt om Nederland veiliger te maken, en hoe de burger zelf ook een bijdrage kan leveren aan een veiliger leefomgeving. Bijvoorbeeld door altijd aangifte te doen!
Voor meer informatie:
Over het belang van aangifte doen en maatregelen die de overheid neemt om Nederland veiliger te maken: www.nederlandveilig.nl