De Nederlandse overheid heeft maandag zijn twijfels geuit over een verbod op short selling van aandelen en merkt op dat de invoering van een dergelijk verbod, zoals onlangs door een aantal Europese landen, niet helpt om de volatiliteit op de aandelenmarkten te onderdrukken.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In een brief aan beleidsmaker stelt de Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager dat hij “niet bijzonder bezorgd” is over de recente onrust op de markt en dat hij geen reden ziet om aanvullende maatregelen te nemen.
De minster voegde eraan toe dat shortselling een strategie is die loont als de koers van aandelen sterk dalen. De Jager gaf tevens aan dat deskundigen twijfelen of een verbod op de lange termijn effect sorteert.
Afdoende
De Jager zei dat de huidige regelgeving in Nederland, waarbij het innemen van shortposities met meer dan 0,25 procent, moet worden gemeld, voor nu afdoende is.
Maandag werden met name de financials wederom hard geraakt, vanwege hernieuwde zorgen over de Europese schuldproblemen. ING sloot 8,5 procent lager.
In een poging de volatiliteit te beteugelen verlengden Frankrijk, Italië, Spanje en België op 25 augustus hun verbod op short selling van financiële aandelen. De maatregel werd reeds 12 augustus ingevoerd.
Critici zijn echter van oordeel dat de maatregel waarschijnlijk geen blijvend effect heeft.
Geruchten
De Jager meldt dat het verbod voornamelijk werd gedreven door ‘een combinatie van geruchten en twijfels in de markt’ over de gezondheid van de banken in de desbetreffende landen. “Dit was en is niet het geval in Nederland”, zei hij.
De Jager gaf aan alleen bereid te zijn om een verbod op short selling af te dwingen als de maatregel in heel Europa afgekondigd zou worden. “Omdat Europese markten sterk met elkaar zijn verweven is het essentieel dat, in het geval een dergelijke maatregel wordt overwogen, dit moet worden besproken en afgestemd dient te worden in een Europese context”, aldus de minister.
De Duitse regering heeft opgeroepen tot een Europees verbod. De Britse regering weigert dit.