De resultaten van inzet van de Nederlandse ngo’s, het bedrijfsleven en de overheid voor ontwikkelingssamenwerking over de periode 2009-2010 staan vanaf vandaag op het internet. Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken overhandigde vandaag de Resultatenrapportage aan voorzitter Nebahat Albayrak van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In de rapportage geven ngo’s, bedrijven en de overheid samen aan hoe ze zich tussen 2009 en 2010 hebben ingezet om de millenniumdoelen van de Verenigde Naties te bereiken. De rapportage verschijnt dit jaar voor het eerst niet als gewoon boek, maar is digitaal beschikbaar en is terug te vinden op Rijksoverheid.nl.
De gegevens van de overheid waarop de rapportage mede gebaseerd is en meer actuele gegevens over de OS-activiteiten van de regering, zijn vanaf vandaag ook als open data beschikbaar, maakte Knapen bekend.
De overheid doet dit omdat donorlanden 3 jaar geleden hebben afgesproken om transparanter te gaan werken. Nederland is na het Verenigd Koninkrijk het tweede land dat dit doet.
Het gaat om gegevens over bijdragen, resultaten, uitvoerders en ontvangende landen van meer dan drieduizend activiteiten, maar ook specifieke landenbudgetten, de begrotingscijfers en bijdragen aan grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank, de VN-organisaties en maatschappelijke ontwikkelingsorganisaties (ngo’s).
Gevoelige gegevens van bijvoorbeeld mensenrechtenverdedigers zullen uiteraard niet worden vrijgegeven, benadrukte de staatssecretaris.
De data zijn niet vanzelf leesbaar. Ngo’s, wetenschappers of media kunnen een programma maken waardoor de gegevens kunnen worden ingezien. In Groot-Brittannië en Kenia gebeurt dit al. Zo heeft de Britse krant The Guardian een speciale website over ontwikkelingssamenwerking gepubliceerd waar gebruikt wordt gemaakt van open data.
Ook de Nederlandse ngo AKVO is hiermee bezig. Knapen hoopt dat meer partijen in Nederland hiermee aan de slag gaan. ‘Het is belangrijk omdat inwoners en regeringen hier, maar juist ook in ontwikkelingslanden, dan beter zien wat er met het geld gebeurt en ons bij de les kunnen houden als het niet goed gaat.’
Met het vrijgeven van de data voldoet Nederland aan de afspraak die donorlanden hier drie jaar geleden over maakten. In februari dit jaar werd hiervoor een internationale standaard van IATI, het International Aid Transparancy, vastgesteld.