De ministerraad heeft op voorstel van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de kabinetsreactie vastgesteld op het rapport ‘Drugs in lijsten’ van de expertcommissie lijstensystematiek Opiumwet (de commissie Garretsen).
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In de kabinetsreactie staat dat de systematiek van de Opiumwet met twee lijsten (lijst I met harddrugs en lijst II met softdrugs) ongewijzigd blijft.
Een van de meest in het oog springende adviezen van de commissie is het maken van een onderscheid tussen cannabis met een laag en met een hoog THC-gehalte. Het kabinet heeft dit advies overgenomen. Zware cannabis (THC-gehalte van 15% of meer) wordt op lijst I van de Opiumwet geplaatst en wordt daarmee een harddrug.
Het kabinet wil het signaal afgeven dat sterke cannabis wordt gezien als een middel met een onaanvaardbaar risico. Een hoog THC-gehalte speelt een rol bij de toegenomen schade voor de gezondheid, zeker bij gebruik op jonge leeftijd. De consumptie en productie van zware cannabis dient te worden teruggedrongen. Op grond van een nieuwe AMvB zullen coffeeshops voortaan alleen nog cannabis mogen aanbieden met een THC-gehalte van maximaal 15%. Op de handel, in- en uitvoer van zware cannabis komen hogere straffen te staan.
Het kabinet neemt ook het voorstel van de commissie over om een meldpunt op te zetten voor de monitoring van nieuwe middelen. Dit meldpunt moet het gebruik en de prevalentie van nieuwe, vaak synthetische drugs in kaart brengen. Het meldpunt zal worden ondergebracht bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem dat onderdeel is van het Trimbos Instituut.