De Britse toezichthouder op het gebruik van medicijnen (MHRA) probeerde woensdag vrouwen gerust te stellen die borstimplantaten hebben van het inmiddels failliete Franse bedrijf Poly Implant Prothèse (PIP).
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Volgens de Britten is er geen risico op kanker door het gebruik van de siliconen, wel slijten de implantaten van dit merk snel.
Dat laatste is voor naar schatting 250 Britse vrouwen een reden om bij de rechter over de producten van PIP te gaan klagen en verhaal te halen bij klinieken die de PIP-producten aanbrachten.
Een van de betrokken advocaten heeft dit woensdag gezegd. De helft van deze 250 klaagsters heeft al problemen met de implantaten, aldus raadsvrouw Esyllt Hughes.
Plastisch chirurg
De MHRA adviseerde vrouwen met vragen wel naar hun plastisch chirurg te gaan. Paniek is niet nodig volgens de toezichthouder. In Groot-Brittannië hebben naar schatting 50.000 vrouwen implantaten van PIP, die door het gebruik van verkeerde siliconen snel kunnen scheuren.
Frankrijk waarschuwde dinsdag 30.000 vrouwen voor de implantaten. Deze moeten volgens de autoriteiten in Parijs zo snel mogelijk worden verwijderd, omdat ze een gevaar zijn voor de gezondheid. De MHRA stelt echter veelvuldige testen te hebben gedaan met de producten van PIP en geen verband te hebben gevonden met het krijgen van kanker.
PIP werd vorig jaar gesloten en de producten van het bedrijf gingen in de ban door de problemen met de implantaten. In Frankrijk zijn acht meldingen van vrouwen met implantaten van PIP die kanker hebben gekregen. Een negende is overleden aan de ziekte.
Nederland
In Nederland zijn de PIP-implantaten zeer sporadisch gebruikt, stelt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. De organisatie raadt vrouwen aan het implantaat weg te laten halen, mochten zij toch een product van PIP hebben.
De Duitse autoriteiten op het gebied van geneesmiddelen hebben woensdag laten weten dat er in de Bondsrepubliek 19 gevallen bekend zijn van scheurtjes in borstimplantaten van Franse makelij. Die hebben echter niets te maken met het nu gesuggereerde risico op kanker.