Reclamebelasting is een belasting die een gemeente kan heffen voor het hebben van openbare aankondigingen die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. U kunt hierbij onder meer denken aan reclameborden, lichtreclames, reclamezuilen, reclamewagens of sandwichmannen die met hun borden rondlopen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Hof Amsterdam heeft onlangs beslist dat een vrij groot neutraal bord “Huisartsenpraktijk” met daaronder de namen van de huisartsen geen openbare aankondiging was in de zin van de reclamebelasting. Het bord was 60 x 40 cm groot en bevatte geen andere hoedanigheden zoals symbolen en kleuren om daarmee de aandacht van het publiek te trekken. Naar het oordeel van het hof kwalificeerde het bord onder die omstandigheden niet als een openbare aankondiging in de zin van de reclamebelasting. Ondanks dat het bord behoorlijke afmetingen had, was het bord wel zichtbaar maar niet leesbaar vanaf de openbare weg. De bezoeker had slechts via een steegje toegang tot de huisartsenpost en dat steegje was geen openbare weg. De gemeenteambtenaar had nog gesteld dat het bord nog wel zichtbaar was vanaf de openbare weg, maar dat argument was niet meer relevant nu het bord geen openbare aankondiging was. Het hof bevestigde de gelijkluidende uitspraak van Rechtbank Haarlem.
Reclamebelasting is een belasting die een gemeente kan heffen voor het hebben van openbare aankondigingen die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. U kunt hierbij onder meer denken aan reclameborden, lichtreclames, reclamezuilen, reclamewagens of sandwichmannen die met hun borden rondlopen.
Hof Amsterdam heeft onlangs uitspraak gedaan over de vraag of een aan de gevel naast de deur van een huisartsenpraktijk bevestigd praktijkbord een openbare aankondiging was in de zin van de reclamebelasting. De huisartsenpraktijk had voor het jaar 2009 een aanslag reclamebelasting ontvangen van € 50.
Het hof stelde vast dat het bord het opschrift bevatte “Huisartsenpraktijk” met daaronder de namen van de huisartsen, 60 x 40 cm groot was en geen andere hoedanigheden bevatte zoals symbolen en kleuren om daarmee de aandacht van het publiek te trekken. Naar het oordeel van het hof kwalificeerde het bord onder die omstandigheden niet als een openbare aankondiging in de zin van de reclamebelasting.
Ondanks dat het bord behoorlijke afmetingen had, was het bord wel zichtbaar maar niet leesbaar vanaf de openbare weg. De bezoeker had slechts via een steegje toegang tot de huisartsenpost en dat steegje was geen openbare weg. De gemeenteambtenaar had nog gesteld dat het bord nog wel zichtbaar was vanaf de openbare weg, maar dat argument was niet meer relevant nu het bord geen openbare aankondiging was. Het hof bevestigde de gelijkluidende uitspraak van Rechtbank Haarlem.
Opmerking
Niet in iedere gemeente wordt reclamebelasting geheven. Let op: het begrip ‘openbare aankondigingen’ omvat meer dan louter commerciële reclame. Alle mededelingen die bedoeld zijn om de belangstelling van het publiek te trekken naar de aankondiging, vallen onder ‘openbare aankondigingen’. Het financiële belang van een aanslag reclamebelasting voor een reclameuiting kan aanzienlijk zijn, zeker voor bedrijven met een relatief groot aantal vestigingslocaties.