De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie wil het mogelijk maken om het medisch beroepsgeheim te doorbreken in gevallen dat verdachten medewerking weigeren aan een gedragskundig onderzoek. Verdachten proberen op die manier een tbs (terbeschikkingstelling) te ontlopen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Volgens het voorstel van de staatssecretaris kunnen hulpverleners door een bevel van de rechter worden gedwongen om gegevens te verstrekken uit oude medische dossiers die onder hun beroepsgeheim vallen. De Tweede Kamer behandelt binnenkort een voorstel tot wetswijziging dat dit mogelijk maakt.
De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) meent dat dit voorstel zijn doel voorbij schiet en waarschuwt in zijn vandaag gepubliceerde advies voor de negatieve gevolgen ervan. De Raad vreest dat mensen de (geestelijke) hulpverlening zullen mijden, met alle risico’s van dien voor de betrokkenen zelf en de veiligheid van de samenleving.
Volgens de Raad moet de oplossing van de weigerproblematiek niet worden gezocht in een doorbreking van het beroepsgeheim maar in het aanpakken van de achterliggende redenen om te weigeren, bijvoorbeeld door maatregelen te treffen die de behandelduur van de tbs beperken. Bovendien wijst de Raad erop dat het strafrecht nu al in de mogelijkheid voorziet tbs op te leggen aan weigerende verdachten; dit gebeurt ook in de praktijk.