De Eerste Kamer heeft vorige week de Aanbestedingswet aangenomen. Wanneer de wet in werking treedt, is afhankelijk van het advies van de Raad van State over het Aanbestedingsbesluit. Maxim Verhagen gaat ervan uit dat de wet op 1 januari 2013 in werking zal treden. De Aanbestedingswet trekt de huidige regels, namelijk Bao, Bass, Wira en Raamwet EEG-voorschriften, in.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Voor overheid én ondernemingen zijn de Aanbestedingswet en het daarbij behorende Aanbestedingsbesluit en Gids Proportionaliteit zeer relevant.
Consequenties voor overheid en ondernemingen?
Om enkele voorbeelden te noemen:
– Hoofdregel is dat de aanbestedende dienst op basis van EMVI (Economisch meest voordelige inschrijving) dient te gunnen. Indien een aanbestedende dienst op laagste prijs zou willen gunnen, dan dient dat te worden gemotiveerd in de aanbestedingsstukken.
– De Alcateltermijn: de termijn die men in acht moet nemen voordat men een overeenkomst kan aangaan is 20 kalenderdagen.
– Opdrachten mogen niet onnodig worden samengevoegd. De bedoeling is dat MKB-bedrijven een kans krijgen om mee te dingen naar opdrachten.
– Het Aanbestedingsreglement Werken 2013 (ARW 2013) zal als verplicht worden aangewezen.
Last but not least: Proportionaliteit
Eisen, voorwaarden en criteria die aan een onderneming (en inschrijvingen) worden gesteld, moeten volgens de Aanbestedingswet in redelijke verhouding staan tot de opdracht. De Gids Proportionaliteit geeft een nadere invulling aan het begrip proportionaliteit. In deze Gids zijn regels opgenomen waar de aanbestedende diensten aan moeten voldoen. Als een aanbestedende dienst deze regels niet toepast, dan moet zij uitleggen waarom niet.
mr. Anja van den Borne, Deterink Advocaten en Notarissen N.V.