De Centrale Raad van Beroep beslist in zijn uitspraak van 17 december 2012 dat de Sociale verzekeringsbank moet onderzoeken of een ouder met een nationaliteit van een land buiten de Europese Unie (EU) in Nederland mag blijven als het kind wel de Nederlandse nationaliteit heeft. Als die ouder daarom inderdaad in Nederland mag blijven dan kan die ouder ook een recht op kinderbijslag hebben.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.
In zijn uitspraak van 17 december 2012 beslist de Centrale Raad van Beroep – anders dan de rechtbank Haarlem eerder deed – dat een ouder die geen EU-burger is en die Nederland misschien moet verlaten, soms toch in Nederland mag blijven en recht op kinderbijslag heeft. Recht op kinderbijslag kan er namelijk zijn als het arrest Ruiz Zambrano van het Hof van Justitie van de EU van toepassing is. In dat arrest zegt het Hof opnieuw dat jonge EU-burgers het recht hebben in de EU te blijven. Het Hof vindt het in strijd met het EU-recht als kinderen de EU moet verlaten omdat de ouders dat moeten. Die ouders kunnen verplicht zijn de EU te verlaten als ze geen verblijfsvergunning krijgen. De Sociale verzekeringsbank moet nu van de Centrale Raad van Beroep onderzoeken of deze kinderen – omdat hun ouders hier niet mogen zijn – eigenlijk niet anders kunnen dan Nederland en daarmee de EU met hun ouders te verlaten. In dat geval mogen de ouders van de jonge EU-burger toch in Nederland blijven en hebben die ouders misschien ook recht op kinderbijslag.
In dit geval gaat het om een 10–jarige Nederlandse jongen die verzorgd wordt door zijn Surinaamse moeder. De moeder is geen EU-burger. Het kind heeft wel een Nederlandse vader. De vader woont net als het kind en de moeder in Nederland. De kans bestaat dat de moeder Nederland moet verlaten. Zij heeft namelijk als vreemdeling geen verblijfsrecht. De vraag is nu of de moeder toch in Nederland mag blijven omdat haar zoon anders verplicht wordt Nederland en daarmee de EU te verlaten.
Dit kan volgen uit het arrest Ruiz Zambrano van het Hof van Justitie van de EU. De Sociale verzekeringsbank vond dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst eerst maar moest onderzoeken of de ouder op grond van dat arrest in Nederland mag blijven. Daarna pas wilde de Sociale verzekeringsbank kijken of de moeder ook kinderbijslag krijgt. De Centrale Raad van Beroep heeft nu echter de Sociale verzekeringsbank opdracht gegeven te onderzoeken of ook het Nederlandse kind feitelijk Nederland en de EU moet verlaten als zijn Surinaamse moeder niet in Nederland of de EU mag zijn. Voor dat onderzoek is van belang de leeftijd van het kind, of de andere ouder de nationaliteit van EU-land heeft en de mate van de (financiële) afhankelijkheid van het kind van de verzorgende ouder.
Op het moment dat de rechtbank Haarlem op 3 juni 2010 haar uitspraak deed, had het Hof van Justitie van de EU in de zaak Ruiz Zambrano nog geen beslissing genomen.