Mensen moeten ervoor zorgen dat ze thuis en onderweg voldoende contant geld hebben. Dat advies doet het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) donderdag naar aanleiding van de recente problemen in het elektronische betalingsverkeer.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Volgens het Nibud speelt er momenteel een aantal risico’s die niet te voorkomen zijn. De cyberaanvallen zijn daar een belangrijk voorbeeld van.
“Jongeren zijn niet meer gewend om cash op zak te hebben. Ouderen hebben dat meestal wel. Wij zeggen niet: ‘Haal al je geld van de bank’. Het is meer een praktisch advies, zodat je in geval van bijvoorbeeld een bankenstoring een paar dagen kan overleven”, zo zegt een woordvoerder van het Nibud.
Skimming
Ook komt skimming (kopiëren van betaalkaartgegevens) vaak voor. Bij faillissementen van banken duurt het over het algemeen ook lang voordat mensen weer bij hun geld kunnen.
Naast het bezit van voldoende contant geld adviseert het Nibud ook meerdere elektronische betaalmiddelen te hebben. Dus naast een pinpas bijvoorbeeld ook een creditcard. “Dat is om je risico te spreiden. Als je maar een pasje hebt, dat kapot gaat, heb je een probleem”, aldus de woordoverder.
Basisnoodpakket
Contant geld maakt deel uit van het basisnoodpakket dat staat beschreven op Nederlandveilig.nl. Hoe hoog het bedrag is dat mensen thuis moeten hebben volgens het Nibud, hangt af van de huishoudensamenstelling en het noodrantsoen dat mensen hebben.
Voor een gezin met twee kinderen en een modaal inkomen ligt dat bedrag al snel op minimaal 50 euro.
Mensen die meer dan 100.000 euro aan spaargeld hebben, kunnen hun geld het beste spreiden over meerdere banken, zo stelt Nibud ook nog.