De Waterwet is gericht op integraal waterbeheer, met de volgende doelstellingen:
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
- a. voorkoming en waar nodig beperking van overstromingen, wateroverlast en waterschaarste, in samenhang met
b. bescherming en verbetering van de chemische en ecologische kwaliteit van watersystemen en
c. vervulling van maatschappelijke functies door watersystemen.
Bij de eerste doelstelling gaat het vooral om verdere uitvoering van het enkele jaren gelden totstandgekomen Nationaal bestuursakkoord water (NBW).
Daarnaast bevordert de Waterwet ook de uitvoering van de EG-kaderrichtlijn water, die waterkwaliteit in brede zin betreft, met inbegrip van ecologische aspecten.
En tevens moet de essentiële rol van oppervlaktewater en grondwater voor scheepvaart, drinkwatervoorziening, landbouw, industrie en recreatie blijvend worden beschermd.
In de Waterwet worden de taken en bevoegdheden van de betrokken overheden worden verhelderd en gepreciseerd. Waterbeheer in brede zin omvat waterbeleid en operationeel beheer. Het beleid ten aanzien van water wordt gemaakt door het rijk en provincies. Operationeel beheer wordt vooral uitgevoerd door waterschappen en Rijkswaterstaat, alsmede provincies. Ook gemeentelijk optreden is nodig voor het waterbeheer in het stedelijk gebied.
Het wetsvoorstel bevat diverse uitvoeringsgerichte instrumenten, waaronder een coördinatieregeling voor het tijdig realiseren van ‘natte’ waterstaatswerken en een stroomlijning en verduidelijking van bevoegdheden die nu nog over diverse wetten verspreid zijn.
Het wetsvoorstel verbetert de samenhang van waterbeleid met andere terreinen, met name de ruimtelijke ordening. Het belangrijkste nieuwe element is dat de waterplannen van Rijk en provincies tevens structuurvisies zijn op basis van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. Dit is vooral van belang omdat op diverse plaatsen in ons land extra bergingsruimte voor water moet worden gevonden.
De huidige zes vergunningstelsels op het gebied van water worden gebundeld. Er komt één watervergunning voor alle handelingen in het watersysteem, met één bevoegd gezag. Voor afstemming met andere vergunningen (zoals de omgevingsvergunning) komt er één loket, dat erop gericht zal zijn het vergunningverleningsproces.voor de vergunningaanvrager zo eenvoudig mogelijk te maken.
Voorstel van wet, Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Memorie van toelichting, Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Richtlijn 2000/60/EG tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het waterbeleid, Publicatieblad Nr. L 327 van 22/12/2000 blz. 0001 – 0073