De rechtbank deed vandaag uitspraak in de zaak die de Stichting Das & Boom en de Stichting Otterstation Nederland hadden aangespannen tegen de Staat. Beide natuurorganisaties willen dat meer wordt gedaan om de otter te beschermen, door verbeteringen in zijn leefgebieden. De stichtingen beroepen zich daarvoor vooral op de Europese Habitatrichtlijn die Nederland verplicht om flora en fauna te beschermen. De rechtbank geeft de stichtingen voor een deel gelijk.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De overheid moet van de Haagse rechtbank meer doen om te voorkomen dat otters doodgereden worden, door beveiliging van gevaarlijke verkeerspunten (zogenaamde hotspots). Daarnaast moet de Staat beter in de gaten houden hoeveel otters er in Nederland zijn en volgen hoe zij zich bewegen.
In de praktijk zal het met name gaan om maatregelen in Friesland, Overijssel, Flevoland en Gelderland, waar de otter vooral voorkomt. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om aangepast oeverrandbeheer, zodat de otters voor een dagrustplaats de waterkant niet te ver hoeven te verlaten en geen wegen hoeven over te steken.
De Haagse rechtbank heeft een deel van de vorderingen afgewezen. Zo is de Staat op dit moment niet verplicht meer maatregelen te treffen ter voorkoming van zogenoemde ‘bijvangst’. Daarvan is bijvoorbeeld sprake bij de bestrijding van muskus- en beverratten en bij de visvangst met behulp van visfuiken. De reden is dat onvoldoende is aangetoond dat de dood door zogenoemde ‘bijvangst’ een groot negatief effect heeft op de otterstand.