De Rotterdamse rechtbank heeft 29 juli een Rotterdamse politieagent vrijgesproken van mishandeling van een arrestant en van het opzettelijk onjuist opmaken van een proces-verbaal.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Voor een veroordeling voor mishandeling is vereist, dat daardoor pijn en/of letsel is ontstaan. De handelingen die volgens de arrestant pijn en letsel hebben veroorzaakt, worden door verdachte ontkend en zijn op de camerabeelden niet te zien. Ook zijn er geen getuigen. Wel is te zien op camerabeelden dat de politieman de arrestant bij de nek heeft gepakt en tegen een hek heeft geduwd, maar de arrestant heeft niet verklaard dat hij daarvan pijn heeft gehad of letsel heeft opgelopen. Daarom wordt de politieman vrijgesproken van mishandeling.
Een politiefunctionaris moet in een proces-verbaal opschrijven hetgeen volgens hem/haar is gebeurd. Dat moet dus altijd uit de herinnering worden opgehaald en daarmee is ook een kleine kans op onjuistheden gegeven. Het enkele feit dat een proces-verbaal niet in alle opzichten klopt met de camerabeelden, betekent nog niet dat er sprake is van het opzettelijk onjuist opmaken van een proces-verbaal. Daarom wordt de Rotterdamse politiefunctionaris ook van dit feit vrijgesproken.
ECLI:NL:RBROT:2013:5728