Het gerechtshof in Den Haag heeft op 24 september 2013 een 37-jarige man veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf voor geweldpleging en het in voorraad hebben van t-shirts met een discriminerende tekst. De zaak was door de Hoge Raad terugverwezen naar het hof wegens gebrek aan motivering van de beslissing.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De man was al onherroepelijk veroordeeld voor geweldpleging. Hij had een andere man met een bierflesje op zijn hoofd geslagen, waarna deze op de grond viel. Vervolgens schopte hij het slachtoffer meermalen tegen het hoofd en het lichaam. Het Haagse gerechtshof moest, na de terugverwijzing door de Hoge Raad, nog de strafmaat voor dit delict bepalen.
Het Haagse gerechtshof heeft de verdachte veroordeeld voor het in bezit hebben van t.shirts met daarop de tekst ‘Destroy Zionism’ en een afbeelding van een man die een pistool richt op een persoon met een Joodse hoed en pijpenkrullen. Het hof ziet deze t-shirts als een belediging voor de Joodse gemeenschap. Bovendien kunnen ze aanzetten tot haat en discriminatie tegen Joden. Dit had de verdachte op zijn minst redelijkerwijs moeten vermoeden.
De verdachte wordt niet veroordeeld voor het in voorraad hebben van t-shirts met het opdruk ‘Combat 18’ en ‘Whatever it takes’. Combat 18 is oorspronkelijk een Britse groepering. De cijfers 1 en 8 verwijzen naar de eerste en achtste letter van het alfabet, a en h. Dit zijn de initialen van Adolf Hitler. In de oorspronkelijke Britse context was dit bedoeld om tegenstanders van de groep angst aan te jagen. De Nederlandse groep bestond in hoogtij dagen uit tien tot vijftien personen en had een ander karakter dan de Britse. De groep was op sociaalvriendschappelijke basis georganiseerd en nauwelijks ideologisch geïnteresseerd, gemotiveerd of actief. Met enige regelmaat waren leden van de groep betrokken bij horeca-gerelateerd of uitgaansgeweld. Het Haagse hof oordeelt dat niet kan worden vastgesteld dat de verdachte destijds wist dan wel redelijkerwijs kon vermoeden wat de haatdragende en discriminatoire betekenis is van de lettercijfer combinatie Combat 18. Hij heeft zelf ook ontkend dat hij deze betekenis kende.
ECLI:NL:GHDHA:2013:3617