De appelbestuursrechtspraak kan het beste worden ondergebracht in de gewone rechterlijke macht.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dat zegt de president van de Hoge Raad Geert Corstens in een interview in het Advocatenblad (PDF, 279 Kb) dat vandaag is verschenen. Dat zou betekenen dat de appelzaken van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ondergebracht moeten worden bij de rechterlijke macht, net als al het geval is bij de zaken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) en die van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
Corstens zegt in het interview met het Advocatenblad: “Als je de banden tussen rechters- en adviseursrol wilt doorsnijden, moet je ze niet meer onderbrengen in dezelfde institutie (Raad van State, red.).”
Regeerakkoord
In het regeerakkoord van het huidige kabinet staat dat “de Raad van State wordt gesplitst in een rechtsprekend deel en een adviserend deel. Het rechtsprekende gedeelte wordt samengevoegd met de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven.”
Standpunt Raad voor de rechtspraak
De Raad voor de rechtspraak zei eerder dit jaar in een position paper (PDF, 38 Kb) positief te staan tegenover de vorming van één nieuw bestuursrechtelijk college dat onder de rechterlijke macht valt (zie ook Naar één nieuw bestuursrechtelijk college) en voert daarvoor een aantal argumenten aan. In de eerste plaats vergroot het de inzichtelijkheid van het stelsel van bestuursrechtspraak. In de tweede plaats komt het de rechtseenheid binnen de bestuursrechtspraak ten goede. Een derde argument is het synergievoordeel dat optreedt bij een samengaan van de drie rechtsprekende organen.
Top van de piramide
Corstens spreekt uitdrukkelijk zijn steun uit voor het standpunt van de Raad voor de rechtspraak. De president van de Hoge Raad is van mening dat de rechterlijke organisatie hiermee echter nog niet af is. Hij zegt in het interview met het Advocatenblad van mening te zijn dat “niet alleen binnen het bestuursrecht, maar ook met de domeinen straf-, bestuurs- en civiel recht rechtseenheid moet zijn, die je via cassatie moet waarborgen. We praten daar al dértig jaar over, het zou goed zijn de top van de piramide nu af te maken.”
Geen vertragingen
Tegen uitspraken van het CBb, CRvB en de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State is nu geen cassatie bij de Hoge Raad mogelijk. Het invoeren van cassatie tegen deze uitspraken hoeft volgens Corstens niet tot vertragingen te leiden: “je kunt het selectiestelsel nog iets strenger maken, of alleen cassatie in het belang der wet mogelijk maken.”