Een 44-jarige man uit Velden en een 41-jarige vrouw uit Tegelen zijn in hoger beroep veroordeeld tot respectievelijk 8 en 7 jaar gevangenisstraf voor poging tot moord. De rechtbank had hen daarvan eerder vrijgesproken en hen alleen veroordeeld voor brandstichting. Daarvoor legde de rechtbank de twee allebei 4 jaar gevangenisstraf op waarvan 1 jaar voorwaardelijk.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Ex-vriendin
De man en de vrouw hadden een relatie, waarin volgens hen één obstakel was: de ex-vriendin van de man. Hij kon maar niet van haar loskomen en vond dat zij daarvoor gestraft moest worden. Samen met de vrouw uit Tegelen kwam hij op het idee om brand te stichten bij de woning van zijn ex-vriendin wanneer hij niet thuis was. Dat heeft de vrouw uit Tegelen in de nacht van 9 op 10 juni 2011 gedaan. De man was op dat moment in het buitenland, zoals de twee ook hadden afgesproken. De vrouw spoot de voordeur in met benzine, zette een emmer met benzine voor de deur, stak een papieren prop aan en gooide die in de emmer. Zij zag dat het resultaat had: vuur, een grote vlam en een plof. Vervolgens heeft zij de man ge-sms’t dat het was gelukt. De ex-vriendin lag te slapen, maar werd wakker van een krakend geluid en is met de schrik vrij gekomen.
Alleen brandstichting
De rechtbank Roermond sprak het stel op 20 januari 2012, conform de eis van de officier van justitie, vrij van het medeplegen van poging tot moord. Wel werden zij veroordeeld voor het medeplegen van brandstichting. De advocaat-generaal heeft zich in hoger beroep achter die beslissing geschaard.
Sms-verkeer
Het hof deed dat niet. In hoger beroep is nader onderzoek gedaan naar ‘gewist’ sms-verkeer tussen beide verdachten. Dat leverde voor hen bijkomend belastend materiaal op. Volgens het hof hebben de verdachten met de brandstichting samen een poging tot moord begaan. Het hof stelde vast dat het de bedoeling van de twee was dat de ex-vriendin zou komen te overlijden. Hun handelwijze bracht ook de aanmerkelijke kans met zich mee dat dit zou gebeuren. Dat dit niet is gebeurd, was te danken aan het snelle ingrijpen van de brandweer en het feit dat de vrouw wakker werd.
Hogere straf
Het hof komt daardoor tot een fors hogere straf. Bij de strafmaat houdt het hof er onder meer rekening mee dat de vrouw uit Tegelen direct openheid van zaken heeft gegeven en oprecht spijt lijkt te hebben van haar handelen, terwijl de Veldenaar juist geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen en de schuld volledig bij de vrouw heeft neergelegd. Aan de vrouw werd daarom een gevangenisstraf van 7 jaren en de man tot een gevangenisstraf van 8 jaren opgelegd.
Detentiefasering
Voor de verdachten heeft de hogere straf een bijkomend gevolg. Het doorkruist namelijk de detentiefasering waarin zij zich al bevonden. Dat houdt in dat de verdachten nu deelnemen aan een penitentiair programma met veel bewegingsvrijheid, dat op een terugkeer in de samenleving is gericht. Het hof is zich daarvan bewust, maar acht ook wenselijk dat de deze detentiesituatie door de bestraffing verandert.
ECLI:NL:GHSHE:2013:4441, ECLI:NL:GHSHE:2013:4443