Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dringt er bij de Rabobank op aan om aangifte te doen tegen de voormalige handelaren die betrokken waren bij het Libor-schandaal.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dat schrijft NRC Handelsblad maandag op basis van bronnen.
Volgens de krant heeft de minister donderdag in een persoonlijk onderhoud met de interim-bestuursvoorzitter Rinus Minderhoud gewezen op het belang van aangifte. Ook heeft hij nog een keer met hem gebeld.
De bank zou nog niet hebben besloten of aangifte wordt gedaan.
Dijsselbloem drong er vorige week al publiekelijk op aan om de handelaren te vervolgen. “Met zulke vormen van fraude kun je niet wegkomen”, zei hij bij RTL Z.
Het gaat om medewerkers die niet meer bij de bank werken. Betrokken handelaren die nog wel bij de bank werken, worden niet vervolgd omdat de bank met het OM een schikking heeft getroffen.
Wel heeft Rabobank interne disciplinaire maatregelen genomen. Zo moeten zij onder meer hun bonussen inleveren.
Merkwaardig
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt dat het kabinet ”gek en merkwaardig” opereert rond het al dan niet vervolgen van (oud-) Rabobankmedewerkers.
Van Hijum vindt dat vreemd omdat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) al eerder had kunnen aandringen op vervolging. Maar Opstelten heeft ingestemd met de schikking ter hoogte van 70 miljoen euro die het Openbaar Ministerie trof met de Rabobank.
Daarbij werd afgezien van vervolging van medewerkers die nu nog bij de Rabo werken. Over vervolging van fraudeurs die ontslagen zijn, is nog geen besluit genomen.
Rechtsgevoel
Van Hijum verwijst naar een eerder kabinetsstandpunt dat grote fraudezaken in beginsel voor de rechter worden gebracht en niet met schikkingen afgedaan. Van Hijum is het eens met Dijsselbloem, die eerder stelde dat het voor het rechtsgevoel van mensen goed zou zijn dat de fraudeurs worden vervolgd.