Zieke asielzoekers krijgen meer privacy als ze met een arts spreken. In 2014 zal de privacy van wachtruimten in de huisartsenpraktijk van het Gezondheidscentrum Asielzoekers op AZC’s worden verbeterd met nieuw meubilair en extra wanden.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Staatssecretaris Teeven neemt deze aanbevelingen over die staan in een rapport van de Nationale Ombudsman over de medische zorg voor vreemdelingen. Teeven zal ook onderzoeken of de beschikbaarheid van ziekenvervoer voor asielzoekers vanuit AZC’s kan worden verbeterd en de wachttijd bekort. Bovendien zullen vreemdelingen op AZC’s sneller in aanmerking komen voor ziekenvervoer. Vreemdelingen die in detentie zitten, worden niet meer geboeid naar een ziekenhuis vervoerd. Dat gebeurt alleen nog als het echt nodig is vanwege een risico op ontvluchting.
De Ombudsman kwam begin oktober met een rapport waarin hij vroeg om extra aandacht voor de positie van geisoleerde, kwetsbare vreemdelingen die zorg nodig hebben in asielzoekerscentra, in detentie of op straat. De Ombudsman constateerde dat toegankelijkheid van de medische zorg voor sommige illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen moeilijk is.
De staatssecretaris onderstreept dat medische zorg voor vreemdelingen in zijn algemeenheid goed is geregeld. Iedere vreemdeling heeft recht op toegang tot de medische zorg, of dat nou is vanuit de opvang, in vreemdelingenbewaring of op straat. En die toegang tot de Nederlandse medische zorg is in Nederland over het algemeen laagdrempelig, schrijft Teeven.
Hij wijst erop dat er al van alles wordt gedaan aan medische zorg voor vreemdelingen. Er worden afspraken gemaakt over de overdracht van medische informatie bij verhuizing van asielzoekers. Verder is er een telefoonlijn voor asielzoekers met medische klachten 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar. En vreemdelingen in bewaring mogen in beginsel zelfzorgmedicatie meenemen in hun cel.