De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell heeft mogelijk ten onrechte toestemming gekregen om voor de noordwestkust van Alaska naar olie te boren.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Een rechtbank in Alaska stelde dat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in 2008 onterecht toestemming gaf voor de proefboringen in de Zee van Chukchi.
Het ministerie heeft zich destijds onvoldoende gerealiseerd wat de gevolgen voor het milieu zouden kunnen zijn, bepaalde woensdag een federaal hof van beroep in de hoofdstad van Alaska, Juneau.
Het is niet duidelijk wat het oordeel van de rechters in Juneau in de praktijk betekent. Zij hebben woensdag het slepende geschil over de olieboringen terugverwezen naar de rechter in Anchorage, de grootste stad van Alaska.
Milieugroeperingen
Milieugroeperingen als The Sierra Club en Earthjustice klaagden de Amerikaanse overheid aan nadat die voor 2,6 miljard dollar aan potentiële wingebieden had verkocht aan onder meer Shell en ConocoPhillips in 2008.
Volgens de groeperingen bevatten de gebieden veel meer olie dan de raming van 1 miljard vaten die het ministerie van Binnenlandse Zaken destijds gaf. De rechtbank stelde dat het getal door het ministerie ”willekeurig is gekozen op basis van ontoereikende informatie”.
Shell schortte zijn activiteiten in het gebied op na een reeks tegenslagen in 2012. Het concern diende, zo blijkt uit een melding op de website van het Bureau of Ocean Energy Management, op 26 november een nieuw plan in.
De overheid vroeg op 14 januari om aanvullende informatie. Een woordvoerster van Shell in de Verenigde Staten zei dat het bedrijf de uitspraak bestudeert.