De gemeente Schijndel heeft redelijke eindtijden en daarbij horende geluidsniveaus gesteld voor het jaarlijkse evenement Paaspop. Dit oordeelt de rechtbank Oost-Brabant. Een omwonende stapte naar de bestuursrechter om voor de komende editie(s) de geluidsniveaus te verlagen en de eindtijden te vervroegen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De gemeente Schijndel verstrekte voor het driedaagse festival, dat werd gehouden van 29 tot en met 31 maart 2013, onder meer een evenementenvergunning. Een omwonende uit Gemonde stelde tegen dit besluit beroep in. Zij stelt in de avond- en nachtelijke uren overlast te hebben gehad van het geluid van het evenement. Ze meent dat de geluidsvoorschriften die de gemeente aan de evenementenvergunning heeft verbonden, niet ver genoeg gaan. Volgens haar is het redelijk dat het geluidsvolume in de avonduren wordt beperkt en de eindtijd voor alle dagen op middernacht wordt bepaald.
Bij het verstrekken van evenementenvergunningen hanteert de gemeente Schijndel haar eigen evenementennotitie. Hierin staat onder meer dat Paaspop een uitzonderlijke positie inneemt op de landelijke festivalagenda. Om de naamsbekendheid van het festival én van de gemeente te behouden, geldt voor de eerste dag een eindtijd van 02.00 uur en voor de tweede dag 01.00 uur.
Volgens de rechtbank heeft de gemeente in dit beleid voldoende gemotiveerd waarom het voor Paaspop afwijkt van de voor andere evenementen geldende eindtijden en geluidniveaus. Daarnaast komen er – gezien de grootschaligheid van Paaspop – betrekkelijk weinig klachten (maximaal vijf per jaar) binnen van de omwonenden over de eindtijd en het geluidniveau van het evenement.
Bij de beoordeling van de evenementenvergunning voor Paaspop speelt het geen rol of een omgevingsvergunning nodig is en of geluidsvoorschriften op grond van de milieuregelgeving worden overtreden, zoals de omwonende uit Gemonde had aangevoerd.
ECLI:NL:RBOBR:2014:438