Steeds meer kleine criminaliteit komt niet voor de rechter, maar wordt behandeld via een ‘zo snel mogelijk’-procedure (zsm).
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Bij een zsm-procedure krijgt de verdachte veel eerder zijn straf te horen. Die is bepaald door het OM en niet de rechter.
Uit cijfers van het Openbaar Ministerie over 2013 blijkt vrijdag dat het aantal binnengekomen zaken drie keer zo groot is als over 2012. De bedoeling is dat eind 2014 alle strafzaken die zich lenen voor zsm ook daadwerkelijk op die manier te behandelen.
Bij het OM kwamen vorig jaar 183.798 zsm-zaken binnen. Dat waren er in 2012 nog zo’n 61.500. Van dat aantal werd in 2012 zo’n zeventig procent volgens de zsm-methode behandeld.
Het OM kon desgevraagd niet aangeven welk percentage van de binnengekomen zaken in 2013 ook daadwerkelijk werd behandeld. Wel meldt het OM dat in december 16.104 zaken binnenkwamen, waarvan 83 procent werd behandeld.
Snelrecht
Van die ruim zestienduizend zaken werd 65 procent door de zogenoemde zsm-tafel behandeld, waaraan onder meer de politie en de reclassering zitten. In bijna een kwart van de zaken legde het OM een straf op.
Zeven procent van de zaken werd alsnog door de rechter beoordeeld, maar wel via snelrecht of supersnelrecht. Het vonnis volgde dan na drie dagen of zeventien dagen.
Vooral veelvoorkomende criminaliteit als diefstal, mishandeling en vernieling wordt via een zsm-procedure, die in 2011 is ingevoerd, behandeld.
Voor veel officieren van justitie was de omslag naar het werken met zsm-procedures groot, zegt het OM. De officieren werken nu veel ’s avonds en in het weekend en worden veelal op de vingers gekeken door politie, reclassering en slachtofferhulp.
Steun
Velen staan volgens het OM desondanks achter het concept. Zittingen konden in het verleden soms veel te lang duren, waardoor bijvoorbeeld een burenruzie allang was opgelost of juist geëscaleerd.
Overigens is niet iedereen even blij met de procedure: sommige advocaten stellen dat in bepaalde zaken beter een onafhankelijke rechter een oordeel moet vellen.