De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 19 augustus 2010 aan Fortis België en aan Fortis Nederland beide een boete opgelegd van € 144.000,- omdat zij vanaf 28 augustus 2007 nalieten koersgevoelige informatie openbaar te maken. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt in hoger beroep dat AFM niet heeft bewezen dat Fortis deze overtreding heeft gepleegd. Daarom schrapt het CBb vandaag de opgelegde boetes.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het draait hierbij om zogenoemde subprime investeringen, waarbij hypothecaire leningen worden samengebracht in één pool, op basis waarvan obligaties worden uitgegeven die in verschillende tranches verdeeld zijn. Investeringen in de hogere tranches zijn meer kredietwaardig, ook al behoren tot de onderliggende pool ook leningen die niet worden terugbetaald.
Zo’n 95 procent van de subprime investeringen van Fortis had een AAA of AA rating, de hoogst mogelijke kredietwaardigheidsscores. Fortis verwachtte over 2007 een nettowinst van 4,2 miljard euro en een nettoverlies op haar subprime investeringen van 110 miljoen euro. Gelet op de omvang van de verwachte nettowinst concludeerde Fortis dat haar investeringen in subprime geen materieel effect zouden hebben op de nettowinst over 2007. Dat heeft zij op 21 september 2007 bekend gemaakt in de zogenoemde Trading Update, voorafgaand aan een claimemissie van € 13 miljard, bedoeld om de overname van ABN Amro te financieren.
AFM legde de boetes op omdat Fortis te weinig en te rooskleurige informatie over de subprime portefeuille zou hebben gegeven.
AFM heeft onvoldoende onderbouwd dat Fortis koersgevoelige informatie heeft achter gehouden. De risico-inschatting door Fortis was op dat moment niet onredelijk. Dat blijkt ook uit het feit dat de direct betrokken Belgische toezichthouder de Trading Update heeft goedgekeurd. De Belgische toezichthouder was op de hoogte van de inhoud van de subprime portefeuille van Fortis.
ECLI:NL:CBB:2014:52