Een van de onderwerpen die bij het referendum van 1 juni een rol hebben gespeeld gold het strafrecht. Velen vinden dat wij daar zelf over moeten kunnen beslissen en dat Europa zich niet moet bemoeien met wat wij strafbaar willen stellen en hoe zwaar wij willen straffen.
Het vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie leidt wel tot een zekere behoefte aan harmonisatie. Het is moeilijk verklaarbaar dat een handelaar in bepaalde drugs aan de ene kant van de Nederlands-Duitse grens zwaar wordt gestraft en aan de andere kant slechts licht of helemaal niet. Met dergelijke verschillen valt echter wel te leven en tot nu toe vond men, ook in de voorgestelde grondwet, de autonomie van de lidstaten belangrijker dan de harmonisatie. De Europese Unie laat de staten dus nog vrij om zelf over strafrecht en strafmaat te oordelen.
Toch wordt deze autonomie uitgehold, niet door de Europese Unie, maar wel door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In de zaak van Cumpana en Mazare tegen Roemenië en in de zaak Karhuvaara en Iltalehti tegen Finland bemoeit het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zich met de zwaarte van een straf. In beide gevallen lijkt de beslissing van het Europese Hof dat de straffen onredelijk zwaar zijn wel gerechtvaardigd. Dit doet er echter niet aan af dat het Hof zich hier bemoeit met iets wat wij binnen de Europese Unie nu juist onder de nationale soevereiniteit willen houden. Als het Hof nog een stapje verder gaat door bij uitspraken over een eerlijk proces ook de strafmaat in aanmerking te nemen dan zal langs deze weg toch geleidelijk de strafmaat binnen Europa worden geharmoniseerd.