In steeds meer regio’s dragen Rechtspraak en Openbaar Ministerie (OM) gezamenlijk oplossingen aan voor de problemen rond het plannen en organiseren van strafzaken.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dat bleek gisteren in Den Haag tijdens een bijeenkomst van projectleiders van de ‘Taskforce OM-ZM’, die als doel heeft Rechtspraak en OM beter te laten samenwerken. Een voorbeeld van samenwerking is de gezamenlijke digitale agenda die het OM en de rechtbank in Noord-Nederland sinds kort gebruiken om rechtszaken te plannen. Zo zijn ze beter van elkaars activiteiten op de hoogte en kunnen efficiënter samenwerken. Een ander voorbeeld is het op de hoogte zijn van elkaars werkvoorraad, zodat beter kan worden afgestemd en geen zittingsruimte verloren gaat.
Best practices
De samenwerking komt voort uit de Taskforce OM-ZM die vorige zomer werd opgericht door Herman Bolhaar en Frits Bakker, voorzitters van het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak (Zie ook Rechtspraak en OM gaan logistieke problemen aanpakken). Aanleiding waren de aanhoudende problemen met het aanleveren van dossiers door het OM aan rechtbanken, en andere organisatorische knelpunten. Dit zorgde voor vertragingen van rechtszaken. Daarom wordt nu gekeken wat de problemen precies zijn en hoe rechtbanken en gerechtshoven die samen met de parketten aan kunnen pakken. Er gaan vaste kaders komen voor de manier waarop rechtszaken worden aangehouden, geagendeerd en in voorraad gehouden. Bij deze logistieke verbetering wordt uitgegaan van bestaande best practices en knelpunten in het land.
Verschillen
Een aandachtspunt is dat veel gerechten en parketten verschillende methodes gebruiken om strafzaken te verwerken. Ook binnen hetzelfde gerecht kan de aanpak per zittingslocatie afwijken. Zo plant de locatie Almelo van rechtbank Overijssel rechtszaken anders in dan de locatie Zwolle, terwijl in Zutphen weer anders gewerkt wordt. Via een landelijke enquête wordt nu in kaart gebracht wat de overeenkomsten en verschillen zijn. Het is de bedoeling dat medewerkers van Rechtspraak en OM deze enquête per regio samen invullen. Doel is om de huidige lappendeken aan methoden meer uniform te maken. Dat is productiever en beperkt ongewenste verschillen. Tegelijkertijd moet er ruimte zijn om eigen oplossingen te zoeken voor specifiek lokale problemen.