De FIOD heeft dinsdag twee doorzoekingen gedaan in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket naar belastingfraude. Een 49-jarige ondernemer uit de omgeving van Rotterdam wordt verdacht van het opzettelijk onjuist en onvolledig doen van aangiften inkomstenbelasting met als doel belasting te ontduiken.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Verdachte maakte vermoedelijk gebruik van een fiscale constructie, waarbij hij vermogen uit het zicht van de Belastingdienst hield. Vermoed wordt dat de verdachte de beschikking heeft over een vermogen van ruim 4 miljoen euro dat is ondergebracht bij een stichting in Liechtenstein. In zijn aangiften inkomstenbelasting heeft hij niet aangegeven over dit vermogen te beschikken. Tijdens de doorzoekingen in een woonhuis in de omgeving van Rotterdam en een bedrijfspand in Rotterdam is administratie in beslag genomen.
De Belastingdienst heeft al geruime tijd verhoogde aandacht voor inwoners van Nederland die via internationale constructies met trusts en andere buitenlandse stichtingen de Nederlandse belastingheffing frustreren. De Belastingdienst maakt hierbij gebruik van inlichtingen die verstrekt worden door de landen waar deze trusts en buitenlandse stichtingen zich bevinden. Hiervoor zijn door de Belastingdienst de afgelopen jaren diverse verdragen gesloten met belastingparadijzen.
Belastingplichtigen met verborgen buitenlandse inkomsten en/of vermogen kunnen gebruik maken van de zogenoemde ‘inkeerregeling’. De inkeerregeling houdt in dat mensen boetevrij hun tot nu toe niet gemelde spaargeld of vermogen bij de Belastingdienst kunnen aangeven. Vanaf 1 juli 2014 bedraagt de boete bij inkeer 30% van de ontdoken belasting. Een jaar later (1 juli 2015) bedraagt deze boete 60%. Als de Belastingdienst zelf ontdekt dat mensen verzwegen spaargeld of vermogen hebben, kan de boete oplopen tot 300%.