Huiseigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen in januari 2015 een voorlopig energielabel voor hun woning toegestuurd. Met dat voorlopige energielabel krijgen zij inzicht in de energieprestatie van hun woning en kunnen zij efficiënte besparingsmaatregelen nemen om de energiekosten te verlagen. Op het moment dat zij hun woning verkopen of verhuren, moet het voorlopig label zijn omgezet naar een definitief label.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dit schrijft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer. Hij komt hiermee de afspraken na die in het Energieakkoord over het energielabel zijn gemaakt.
Sinds 2008 is het verplicht om bij verkoop, nieuwe verhuur en oplevering van een woning een energielabel te overhandigen. De Tweede Kamer heeft minister Blok, via de motie Visser en Van Toorenburg, verzocht om het huidige energielabel eenvoudiger vorm te geven en de huiseigenaar zo min mogelijk bureaucratische rompslomp te bezorgen. Minister Blok is ervan overtuigd dat hij met de uitwerking van het voorlopige en definitieve label aan die wens uitvoering geeft.
Het voorlopig energielabel dat huiseigenaren toegestuurd krijgen, is gebaseerd op een aantal reeds bekende gegevens, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Aan de hand van maximaal tien vragen is het mogelijk om het energielabel definitief vast te stellen, zodat aan de wettelijke vereiste bij verkoop of verhuur voldaan wordt. Het omzetten van voorlopig naar definitief energielabel gebeurt met behulp van een website en zal naar verwachting enkele tientjes kosten. Voor het huidige energielabel betalen huiseigenaren ongeveer 100 à 200 euro.
Begin 2015 zullen woningbezitters meer informatie ontvangen over het energielabel.