De rechtbank Overijssel veroordeelt een 23-jarige man uit Enschede tot een gevangenisstraf van 8 jaar. De man duwde op 31 januari 2014 bij een woninginbraak in Zwolle de 72-jarige bewoonster omver; zij overleed een dag later aan de gevolgen van de val. Daarnaast is de man schuldig aan het bezit van bijna 8 kilo amfetamine en een inbraak bij een sportcomplex in Reutum.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De man brak in tijdens de vroege avonduren op een moment dat de vrouw niet thuis was. Toen zij thuiskwam met haar dochter en schoonzoon en de voordeur opende, stormde de inbreker naar buiten en duwde hij de vrouw hard omver. Zij viel op haar achterhoofd en overleed een dag later in het ziekenhuis.
Gevolgen voor zijn rekening
De rechtbank rekent hem dit feit zwaar aan. Om zelf maar niet met justitie in aanraking te komen deinsde hij er niet voor terug om de bewoonster tijdens zijn vlucht krachtig omver te duwen, met alle gevolgen van dien. Hoewel hij het overlijden van de vrouw misschien niet heeft voorzien, zijn de gevolgen wel voor zijn rekening.
De man ontkende iedere betrokkenheid en beriep zich voor een belangrijk deel op zijn zwijgrecht. Een DNA-match op een nabij de woning gevonden breekijzer, telefoongegevens waaruit blijkt dat de man enkele minuten na de inbraak in de omgeving van de woning was, alsook het signalement dat de bij de duw aanwezige getuigen noemen, wijzen echter allemaal in de richting van de man en leveren het bewijs voor zijn daderschap.
Straatwaarde van 120.000 euro
De man wordt daarnaast veroordeeld voor een inbraak in een sportcomplex in Reutum en bezit van 7840 gram amfetamine met een geschatte straatwaarde van 120.000 euro. Ook dit zijn misdrijven waarvoor een aanzienlijke onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats is.
Geen gedragsverandering
Ondanks zijn jeugdige leeftijd is de man al herhaaldelijk veroordeeld voor diefstallen en inbraken. Deze veroordelingen stopten hem blijkbaar niet van het plegen van nieuwe strafbare feiten. Gelet op de ernst van de feiten, het justitiële verleden van de man en zijn weigering hulp te aanvaarden om te werken aan gedragsverandering, acht de rechtbank een gevangenisstraf voor de duur van acht jaren passend en geboden.
ECLI:NL:RBOVE:2014:3946