De kwaliteit van de Rechtspraak is van groot strategisch economisch belang. De grootste bedreiging voor het concurrentievermogen van Nederland is niet de kwaliteit van rechtspraak, maar dat zijn het karakter en de kwaliteit van de wetgeving. “Het systeem van rechtspraak is fantastisch en efficiënt, hoewel daar wel verder in moet worden geïnvesteerd, maar het schort aan de grondstoffen. Die moeten beter en duurzaam zijn.”
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dit zei Hans Wijers tijdens de Dag van de Rechtspraak in Rotterdam. In de Rechtspraaklezing 2014 gaf de oud-minister van Economische Zaken en ex-voorzitter van de raad van bestuur van AKZO Nobel en nu onder meer commissaris bij Heineken en Shell, zijn visie op de economische waarde van de Rechtspraak.
Voorwaarde
Volgens Wijers is de rechtsstaat, en in het bijzonder de bescherming van eigendomsrechten, een belangrijke voorwaarde voor duurzaam economisch leiderschap. “Er is een duidelijk verband tussen een goed functionerende rechtsstaat en de welvaart van een land”, aldus oud-minister Wijers. Dat de Nederlandse Rechtspraak goed functioneert, blijkt volgens Wijers wel uit vergelijkingen met andere landen. In de Rule of Law Index staat de Nederlandse rechtspraak op de tweede positie bij civiel recht en op de zesde positie in het strafrecht. “De Rechtspraak geniet ook veel vertrouwen van de eigen bevolking, maar dat wil niet zeggen dat de Rechtspraak op zijn lauweren kan rusten. De digitale bereikbaarheid en de doorlooptijden moeten echt worden verbeterd. In het bedrijfsleven leeft er niet zo veel zorg dat u daarin niet zult slagen. De echte zorg van het bedrijfsleven draait om de grondstoffen die de Rechtspraak gebruikt, het systeem van wetgeving. Op dat terrein is onze concurrentiepositie in snel tempo aan het verslechteren.”
Verzwakking economie
Volgens de econoom en bestuurder in het bedrijfsleven Wijers, verzwakt recent aangekondigde wetgeving de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsplaats. De eerste is de afroomregeling (een wetsvoorstel onder andere bedoeld om te voorkomen dat bestuurders miljoenen kunnen verdienen als hun bedrijf wordt overgenomen) die op 1 januari is ingegaan en die volgens Wijers succesvol strategisch gedrag van ondernemers bestraft.
De tweede is het initiatief wetsvoorstel over de extraterritoriale werking bij de afwikkeling van massaschade, waardoor Nederland naar ‘Amerikaanse toestanden’ wordt gebracht. “Nederland wordt een ‘litigation paradijs'”, aldus Wijers (hij doelt hiermee op de ‘aanklaagcultuur’ waarin, zoals in de VS, meer rechtszaken om schadevergoedingen worden gevoerd en de schadevergoedingen steeds hoger worden).
De laatste wetgeving die slecht is voor de Nederlandse concurrentiepositie, is volgens Wijers de bonusbeperking van twintig procent voor financiële instellingen. “Allemaal niet internationaal gedacht, maar nationaal. Ondoordachte en schadelijke wetgeving die slecht is voor de Nederlandse concurrentiepositie.”
De integrale Rechtspraaklezing van Hans Wijers wordt binnenkort gepubliceerd op rechtspraak.nl.