De Amsterdamse antiquair die het boek Mein Kampf te koop aanbood, is niet strafbaar. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vandaag bepaald. Een veroordeling van deze eigenaar van The Totalitarian Art Gallery zou indruisen tegen artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), dat de uitingsvrijheid waarborgt.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het is in Nederland strafbaar een voorwerp ter verspreiding voorhanden te hebben dat voor een specifieke groep mensen beledigend is, aanzet tot haat en discriminatie en/of tot gewelddadig optreden. Het is algemeen bekend dat Mein Kampf een voor – bovenal – Joden uitgesproken beledigend boek is, dat tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden aanzet. Het is in beginsel dus strafbaar dit boek, anders dan voor zakelijke berichtgeving, ter verspreiding in voorraad te hebben.
Echter: een veroordeling van de antiquair zou niet verenigbaar met Europees Recht. Artikel 10 van het EVRM vereist namelijk dat een veroordeling noodzakelijk moet zijn ter bescherming van mensen tegen discriminatie, belediging en aanzetting tot haat wegens hun ras en/of godsdienst.
Dat is hier niet het geval, aldus de rechtbank.
Maatschappelijke ontwikkelingen, zoals vooral de zeer eenvoudige verkrijgbaarheid van (de tekst van) Mein Kampf via het internet, en de antiquarische wijze waarop verdachte het boek ter verkoop aanbiedt, maken dat een veroordeling niet noodzakelijk is ter bescherming van (vooral) Joden tegen discriminatie, belediging en aanzetting tot haat wegens hun ras en/of godsdienst. Daarom wordt de antiquair ontslagen van alle rechtsvervolging.
Deze beslissing betekent evenwel niet dat geen omstandigheden denkbaar zijn waaronder een veroordeling voor het ter verspreiding in voorraad hebben van Mein Kampf wél noodzakelijk zal zijn.