De rechtbank Oost-Brabant heeft vijf verdachten veroordeeld voor diefstal van beagles uit een bedrijf dat honden gebruikt voor dierproeven. De mannen uit Haarlem, Den Haag en Hoorn (36, 46 en 51 jaar) en vrouwen uit Den Haag en België (45 en 49 jaar) krijgen ieder een taakstraf van vijftig uur en een voorwaardelijke celstraf van één maand.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De honden werden door het bedrijf in Escharen binnen de wet- en regelgeving voor dierproeven gebruikt. Uit persoonlijke overtuiging zijn de verdachten het niet eens met die wet- en regelgeving en daarom organiseerden ze begin april 2013 een zogenoemde ‘bevrijdingsactie’. Ze klommen ’s nachts met ladders over een hek van het bedrijf en haalden op het terrein zes beagles uit hun hokken en namen de honden mee.
Geen rechtvaardiging diefstal
Volgens de verdachten handelden ze in een noodsituatie, maar dat vindt de rechtbank niet aannemelijk. De verdachten hebben tot aan de diefstal met legale middelen als handtekeningenacties en informatiestands campagne gevoerd tegen dierproeven. Dat daarbij niet snel genoeg het gewenste resultaat is geboekt, wil volgens de rechtbank niet zeggen dat een acute noodsituatie ontstond waarin de verdachten geen andere keuze hadden dan het stelen van de honden. Uit de verklaringen van de verdachten maakt de rechtbank verder op dat de actie met name was bedoeld om de publiciteit te zoeken en het publieke debat over dierproeven aan te wakkeren. Om die reden hadden de verdachten geregeld dat een cameraploeg van een tv-zender de inbraak filmde. Ook dit publicitaire doel had op een andere, legale wijze kunnen worden bereikt.
De rechtbank verwerpt ook het beroep dat de verdachten reageerden op grond van een innerlijke, ethische overtuiging. Dat zij het oneens zijn met de wet- en regelgeving voor dierproeven, wil niet zeggen dat ze de strafwet mogen overtreden om hun overtuiging kracht bij te zetten en aandacht te vragen voor het lot van de beagles.
Passende straf
De rechtbank oordeelt dat het om een ernstig strafbaar feit gaat waarbij de eigenaar van de honden aanzienlijke financiële schade heeft opgelopen. De diefstal heeft daarnaast geleid tot gevoelens van onzekerheid en onveiligheid bij de houder van de honden die op het terrein woont waar de diefstal plaatsvond. De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf in het voordeel van de verdachten rekening mee dat zij zichzelf op de dag van de diefstal bij de politie hebben aangegeven en volledige medewerking aan het onderzoek hebben verleend. Daarnaast weegt mee dat de verdachten niet handelden om geld te verdienen of uit ander persoonlijk belang. De rechtbank legt naast de taakstraf een voorwaardelijke gevangenisstraf op om de verdachten ervan te weerhouden nogmaals een dergelijke actie op touw te zetten. De verdachten hebben namelijk aangegeven nog steeds achter het plegen van de diefstal te staan. Het valt daarom niet uit te sluiten dat zij in de toekomst weer de publiciteit zoeken met wat door hen als een gerechtvaardigde bevrijdingsactie wordt gezien. Ook moeten de verdachten het bedrijf een schadevergoeding betalen van in totaal 3000 euro.
ECLI:NL:RBOBR:2014:7815