Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag twee jaar cel geëist tegen de Arnhemmers Mohamed el A. (27) en Hakim B. (22), die in augustus 2013 zijn opgepakt op weg naar Syrië. De twee werden in Duitsland aangehouden.
Dat heeft het OM donderdagmorgen voor de rechtbank in Arnhem geëist..
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Hun broers Abdelkarim el A. en Khalid B. strijden al in Syrië, vermoedelijk voor Jabhat al-Nusra. Abdelkarim – alias Abu Mohammed, alias Muhajiri Sháám – riep al eens op tot stevige actie tegen de Nederlandse overheid.
Mohamed en Hakim werden met bivakmutsen, gevechtskleding, walkietalkies en zonnecelopladers aangehouden in Duitsland.
Het OM vindt het voorbereiden, faciliteren en samenspannen voor terroristische misdrijven in Syrië bewezen.
Helpen
Mohamed el A. zei dat hij naar Syrië wilde om mensen te helpen en zich in een islamitisch land te vestigen. Hakim B. zei dat hij op vakantie wilde en zijn broer wilde ontmoeten. Ze hadden 15.000 euro cash en ‘uitrusting’ in hun dure huurauto’s waarmee ze in Kleef werden aangehouden, benadrukt het OM.
Uit aangetroffen communicatie blijkt volgens de aanklager dat El A. en zijn minderjarige halfbroertje met hun broer Abdelkarim zouden willen strijden in de jihad. Het gaat om Skype-gesprekken, WhatsApp-berichten, filmpjes waarin het halfbroertje jihadstrijder speelt en beelden van Abdelkarim in Syrië.
Ook zoektermen, links naar onthoofdingen en een preek wijzen op radicaal gedachtegoed. Hoewel dat in Hakim B.’s omgeving minder duidelijk was, vindt het OM ook zijn voornemen voor de strijd bewezen.
Gemeenschapsgevoel
Niet alle buitenlandse strijders in Syrië zijn fanatieke jihadisten, ook gemeenschapsgevoel en verhoging van sociale status zijn motieven voor Syriëgangers. De moeder van Hakim B. waarschuwde zelf de marechaussee.
De advocaten van El A. en B. stellen dat de gewapende strijd niet de intentie was van de verdachten en dat het OM dat baseert op speculaties. Een huurauto, outdoorkleding en geld zijn geen ‘middelen voor de strijd’.
De uitspraak wordt 9 februari verwacht.
Enkelband
De rechtbank in Arnhem heeft donderdagmiddag al wel bepaald dat de twee mannen hun enkelbanden af mogen doen. B. heeft er last van tijdens het sporten en El A. moet een operatie ondergaan waarbij de band in de weg zit.
De mannen hebben al een half jaar in voorarrest gezeten, maar mochten dat een jaar geleden verruilen voor elektronisch toezicht. Andere voorwaarden waarmee hun voorarrest toen is geschorst, blijven nog wél van kracht, zoals het verbod om in de buurt van een vliegveld te komen.