Nederland mag de Russische hacker Vladimir Drinkman uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft de rechter in Den Haag dinsdag bepaald.
De VS willen de hacker berechten voor betrokkenheid bij een van de grootste datadiefstallen ooit.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Daarbij zijn de gegevens van mogelijk 160 miljoen creditcards gestolen. Ook zou Drinkman toegang hebben gehad tot gevoelige Amerikaanse veiligheidsinformatie.
De hacks troffen onder meer Nasdaq, Dow Jones, Citibank, 7-Eleven en Carrefour. In totaal zouden honderden miljoenen dollars zijn buitgemaakt.
Gezinsleven
Drinkman had de beslissing van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) aangevochten om hem aan de VS uit te leveren. Zelf wilde hij liever naar zijn vaderland, waar hij een jong kind heeft. Rusland had Nederland ook gevraagd hem over te dragen om hem te kunnen berechten voor zijn hackpraktijken.
Volgens de rechter is het gerechtvaardigd inbreuk te maken op zijn gezinsleven vanwege de ernst van de verdenking tegen Drinkman. Volgens zijn advocaat Bart Stapert heeft de rechter het argument dat Drinkmans mensenrechten zijn geschonden echter te makkelijk van tafel geveegd.
In de VS vreest Drinkman “wisselgeld” te zijn voor Edward Snowden, zo zei zijn advocaat eerder. De hacker werd in 2012 gearresteerd in Amsterdam. Hem hangt in de VS een hoge gevangenisstraf boven het hoofd. Drinkmans advocaat Bart Stapert heeft gezegd dat Nederland bijdraagt aan het verder oplopen van de spanningen tussen Rusland en het Westen, als zijn cliënt wordt uitgeleverd aan de VS.