De Staatsloterij heeft zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig gemaakt aan misleiding. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. In de reclame had de Staatsloterij moeten vertellen dat de grotere prijzen, bijvoorbeeld van 50.000 en 100.000 euro, werden getrokken uit zowel de verkochte als de niet-verkochte loten.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
“De winstkansen waren dus kleiner dan de consument dacht. Daarom is sprake van misleiding”, stelt de Hoge Raad. De zaak was aangespannen door de stichting Loterijverlies.nl die namens 23.000 mensen een procedure aanspande tegen de Staatsloterij.
Loterijverlies.nl werd in 2013 al in het gelijk gesteld door de rechter, maar de Staatsloterij ging in hoger beroep.
Uitgangspunt
Volgens de stichting hebben de gedupeerden nu een “uitstekend” uitgangspunt om hun inleggeld in die periode terug te eisen. Loterijverlies.nl laat weten dat iedereen die tussen 1 januari 2000 en 2008 heeft meegespeeld met de Staatsloterij, zich alsnog kan aanmelden.
De Staatsloterij laat weten de uitspraak te respecteren. De organisatie stelt het te betreuren dat er naar aanleiding van haar uitingen bij spelers onduidelijkheid is ontstaan.
De Nederlandse Staat is de enige aandeelhouder van de Staatsloterij. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei vrijdag in een reactie op het oordeel van de Hoge Raad dat hij ”heel blij” is dat de loterij de communicatie over de trekkingen heeft aangepast. Op de vraag of hij rekening houdt met hoge claims wilde hij niet veel zeggen. Wiebes wacht af wat de Staatsloterij hem daarover laat weten.