Minister Dijsselbloem van Financiën wil crowdfunding meer ruimte bieden. Daarom neemt hij knelpunten weg die de groei belemmeren van deze rechtstreekse financiering van ondernemingen door het publiek. Dijsselbloem heeft hier dinsdag een brief over gestuurd naar de Tweede Kamer.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Crowdfunding werkt met platformen die vraag en aanbod van het publiek bijeenbrengen. De AFM heeft in haar rapport van eind 2014 een aantal knelpunten geïdentificeerd. Een van deze mogelijke knelpunten vormt het provisieverbod, waardoor de onderneming die op zoek is naar financiering het platform niet zou mogen betalen. Die vergoeding kan echter een belangrijke vorm van inkomsten zijn voor platformen voor equity-based crowdfunding.
Het provisieverbod is in het leven geroepen om te voorkomen dat een adviseur de klant in een bepaalde richting stuurt, maar daar is bij deze vorm van financiering geen sprake van. Dijsselbloem wil daarom met ingang van volgend jaar een uitzondering op het provisieverbod maken voor equity-based crowdfunding. Platformen die hier gebruik van willen maken, moeten dit aanmelden bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Tegelijkertijd wil Dijsselbloem zwaardere eisen stellen aan de professionalisering van platformen voor crowdfunding.
In geld uitgedrukt heeft de AFM de omvang van crowdfunding onder haar toezicht in 2014 in haar rapport van eind vorig jaar op € 37 miljoen geschat. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2013. Dijsselbloem schrijft in zijn brief dat crowdfunding ‘een waardevolle toevoeging is aan de mogelijkheden voor bijvoorbeeld het midden- en kleinbedrijf om financiering te verkrijgen’.