In veel landen geeft de (lagere) overheid een vorm van steun aan bedrijven. Bijvoorbeeld subsidie, of een gunstige regeling bij aflossing van schulden of een overheidsgarantie. Maar het EG-verdrag verbiedt staatssteun die leidt tot oneerlijke concurrentie. Als staatssteun is verleend in strijd met de EU-voorschriften, dan kan de Europese Commissie terugvordering van die steun gelasten. Het terugvorderen gebeurt op basis van nationale regels. Deze nationale regels zijn niet altijd even goed toegesneden op deze terugvordering. Over deze problematiek bogen zich onderzoekers van de Universiteit van Tilburg in een rechtsvergelijkend onderzoek naar Terugvordering van Staatssteun. Zij concludeerden dat de problemen in de onderzochte landen (Duitsland, Frankrijk, België, Zweden en Malta) in sterke mate overkomen met die in Nederland. Daarnaast formuleerden zij bijzondere aandachtspunten voor de Nederlandse wetgever.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het onderzoek is verricht in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum (WODC) van het ministerie van Justitie, samen met het ministerie van Financiën en het ministerie van BZK. Het rapport is het resultaat van rechtsvergelijkend onderzoek met enkele andere lidstaten naar de vraag welke manieren deze lidstaten kennen om de terugvordering te realiseren en welke problemen zich daarbij voordoen. Het rapport vormt daarmee een achtergrondstudie voor de vraag of in Nederland nadere wetgeving nodig is, en zo ja, wat we daarbij van de bestudeerde lidstaten kunnen leren.
Wanneer een instantie van een EU-lidstaat in strijd met de EG-voorschriften staatssteun heeft verleend, kan de Europese Commissie op grond van haar toezichthoudende bevoegdheid bevelen dat deze steun wordt teruggevorderd. Uit een voorafgaande analyse van de rechtspraak van het HvJEG concludeerde de Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER)-werkgroep ‘Trends in de rechtspraak’ in juli 2002, dat de Nederlandse wetgeving onvoldoende is toegesneden op het terugvorderen. Doel van dit onderzoek is op basis van een verkennende studie in vijf andere EU-landen, na te gaan in hoeverre buitenlandse wetsystemen en uitvoeringspraktijk handvatten bieden voor (wetswijzigingen in) Nederland.
Waard, B.W.N. de, Moor-van Vugt, A.J.C. de, Beers, A.A.L., Poorter, J.C.A. de, Slooten, G.J. van (2005), Terugvordering van staatssteun: een rechtsvergelijkend onderzoek, Schoordijk Instituut, Universiteit van Tilburg, Wolf Legal Publishers 2005
Volledige tekst
Samenvatting