Greenpeace handelde niet onrechtmatig tegenover de 500 vissers die zijn aangesloten bij VisNed door zwerfkeien te laten zinken op de Klaverbank. Dat heeft de voorzieningenrechter vandaag bepaald.
Klaverbank
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In mei van dit jaar heeft Greenpeace tien grote zwerfkeien op de Klaverbank in de Noordzee laten zinken. Greenpeace wilde hiermee onder de aandacht van de regering brengen dat De Klaverbank nog steeds niet voor vissers is afgesloten, terwijl die plannen al sinds 2008 bestaan. De vissers hebben aangevoerd dat het laten zinken van de keien levensgevaarlijk is, omdat ze in visnetten kunnen belanden waardoor schepen kunnen kapseizen. Ook zouden schepen tegen de keien kunnen aanvaren, met alle gevolgen van dien.
Belangenafweging
De voorzieningenrechter heeft de belangen van Greenpeace en de vissers afgewogen. Greenpeace heeft in beginsel het recht om actie te voeren. Dat het afzinken van de keien tot gevaarlijke situaties kan leiden is onvoldoende gebleken. De plek van de tien keien, een klein gebied van 40 bij 40 meter is door Greenpeace direct bekend gemaakt zodat de vissers daar rekening mee konden houden. De Klaverbank is een gebied waar van nature grind en grote keien voorkomen, dus de vissers dienen sowieso bedacht te zijn op keien in de netten. De keien liggen bovendien op grote diepte zodat aanvaringen zijn uitgesloten. Al met al vindt de voorzieningenrechter dat de actie is toegestaan. Het gevorderde verbod op toekomstige acties is afgewezen.
ECLI:NL:RBAMS:2015:4207