De Eerste Kamer heeft gisteren een motie aangenomen die de regering verzoekt de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie te heroverwegen. De motie vraagt de regering om ‘additionele investeringen’ te doen in ‘de rechtspraak, het Openbaar Ministerie, de politie, de reclassering, de toegang tot de rechter en het Nederlands Forensisch Instituut’. De motie, ingediend door CDA-senator Brinkman, kreeg de steun van SGP, GroenLinks, CU, CDA, PvdD, 50PLUS, OSF, SP, D66 en PVV.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De Eerste Kamer hield gisteren de Algemene Politieke Beschouwingen naar aanleiding van de Miljoenennota. De Tweede Kamer maakte eerder ook al een punt van de begroting van Veiligheid en Justitie. SP en CDA dienden moties in die, in verschillende bewoordingen, de regering opriepen 200 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor V en J. Die moties haalden het niet, maar minister van Financiën Dijsselbloem zegde de Kamer wel toe een analyse te maken van de knelpunten van de V en J-begroting en deze met minister Van der Steur te bespreken. De partijen die in de Eerste Kamer voor de motie-Brinkman stemden, hebben in de Tweede Kamer geen meerderheid.
52 miljoen euro
Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, heeft in een reactie op de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer gezegd dat de Rechtspraak structureel 52 miljoen euro extra nodig heeft. Dit bedrag is nodig om rechtspraak op peil te houden, te kunnen investeren in het moderniseringsprogramma KEI, waarvan digitalisering een belangrijk onderdeel is, en het verlagen van de werkdruk. Die werkdruk is in verschillende onderzoeken naar voren gekomen als urgent probleem.
Toekomstplan
Recent presenteerde de Rechtspraak een toekomstplan. Directe aanleiding voor het plan is een opgelegde bezuiniging door het kabinet, oplopend tot 88 miljoen euro. Belangrijk onderdeel van het plan is het aantal rechtszaken op 7 plaatsen (Almelo, Assen, Alkmaar, Lelystad, Dordrecht, Maastricht en Zutphen) te verminderen, waardoor op huisvesting en bedrijfsvoering kan worden bezuinigd. Het plan leidde tot een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, waarin Kamerleden zich lieten bijpraten over nut en noodzaak van het plan. Tijdens dit gesprek klonk ook al luid de roep om meer geld voor rechtspraak. De Rechtspraak doet met het toekomstplan het maximaal haalbare. Voor het deel van de tekorten waar zij geen oplossing voor heeft, wordt een beroep gedaan op de politiek.
Eind november wordt er door de Tweede Kamer gedebatteerd en gestemd over de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.