Sanctiemaatregelen zijn politieke instrumenten in het buitenland- en veiligheidsbeleid van de Verenigde Naties en de Europese Unie. Het zijn dwingende instrumenten die worden ingezet als reactie op schendingen van o.a. het internationaal recht of mensenrechten.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In de verordeningen van de Europese Unie zijn in beginsel twee soorten financiële sancties te onderscheiden:
- een gebod tot het bevriezen van tegoeden;
- een verbod of restricties op het verlenen van financiële diensten.
De verordeningen van de Europese Unie hebben directe werking in het Nederlandse rechtsstelsel. Uit de inhoud van de verordeningen kan worden opgemaakt welke financiële sanctiemaatregel(en) het betreft, wat de strekking is en tot welke landen, gebieden, personen of entiteiten de sancties zijn gericht.
Een gebod tot het bevriezen van tegoeden richt zich tot bepaalde personen en entiteiten, waaronder vermeende terroristen en terreurorganisaties. Op de electronic Combined Targeted Financial Sanctions List (e-CTFSL) kunnen financiële instellingen zien van welke personen en entiteiten tegoeden bevroren dienen te worden op grond van in Nederland geldende financiële sanctieregelgeving. In Nederland biedt de Sanctiewet 1977 de grondslag voor de totstandkoming van nationale regels ter uitvoering van bovengenoemde internationale sanctiemaatregelen.
Een verbod of restrictie op het verlenen van financiële diensten gericht tegen bepaalde landen en gebieden staan niet op de e-CTFSL (ook wel freeze-list) genoemd. Daarvoor dient men de verordeningen zelf te raadplegen. De AFM en DNB informeren financiële instellingen regelmatig over de inhoud van nieuwe, gewijzigde en ingetrokken verordeningen door middel van de ‘Circulaire Sanctieregelgeving’. De verordeningen zijn via de websites van de AFM en DNB te raadplegen.
Met betrekking tot het financieel verkeer zijn de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) belast met het toezicht op de naleving van de Sanctiewet 1977. De financiële toezichthouders richten zich in het kader van de wet op vastgestelde voorschriften voor de administratieve organisatie en interne controle (AO/IC). Daartoe hebben de beide toezichthouders gezamenlijk de ‘Regeling Toezicht Sanctiewet 1977’ vastgesteld op grond van de Sanctiewet 1977. Per 1 oktober 2005 is deze regeling in werking getreden.
De AFM en DNB beoordelen en handhaven vanuit hun toezichthoudende taak de toereikendheid van de door de instellingen getroffen procedures en maatregelen die zijn gericht op de naleving van de sanctiewetgeving.
Sanctiewet 1977, wetten.overheid.nl
Regeling Toezicht Sanctiewet 1977, De Nederlandsche Bank