Verschillende standhouders hebben woensdag tijdens Koningsdag hun eten moeten weggooien omdat het te warm of te koud was. Bij controles greep de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) acht keer direct in bij eten dat te koop werd aangeboden.
Er zijn 194 inspecties uitgevoerd, zowel bij professionele als particuliere standhouders. Naast dat acht keer direct maatregelen getroffen moesten worden, deelde de NVWA 41 keer schriftelijke waarschuwingen uit.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In totaal moest 25 kilo rauw vlees weggegooid worden. De standhouders hadden het niet koel genoeg bewaard, waardoor het onveilig was geworden. Verkeerd bereid voedsel kan voor een voedselvergiftiging zorgen, waar mensen goed ziek van kunnen worden.
De meeste overtredingen hadden te maken met op temperatuur brengen of houden van voedsel. Door de harde wind koelde veel eten te snel af omdat het bijvoorbeeld niet goed was afgedekt of omdat rechauds uitwaaiden. Verschillende standhouders mochten daardoor hun hamburgers, saté, worstjes, vis en broodjes niet meer verkopen.