Minister Donner van Justitie en minister Remkes van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties hebben – conform eerdere afspraken – het functioneren van het stelsel bewaken en beveiligen geëvalueerd. Op basis hiervan hebben de ministers een aantal verbeteringen voorgesteld. De ministerraad heeft hiermee ingestemd. Op grond daarvan wordt onder meer het aantal personen, objecten en diensten waarvoor de rijksoverheid een bijzondere verantwoordelijkheid heeft, uitgebreid. Alle leden van de Eerste en Tweede Kamer worden toegevoegd aan de limitatieve lijst. Op deze lijst staan nu onder andere bewindspersonen, voorzitters van Eerste en Tweede Kamer en fractievoorzitters in de Tweede Kamer. De limitatieve lijst bevat ook personen voor wie de overheid standaard beveiligingsmaatregelen treft, zoals de leden van het Koninklijk Huis en de minister-president.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De Coördinator Bewaking en Beveiliging (CBB), die is ondergebracht bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, gaat stelselmatig bekijken of er aanleiding is om ook personen die niet behoren tot de limitatieve lijst, al dan niet tijdelijk, hieraan toe te voegen wanneer zij worden bedreigd. Indien hiervoor concrete aanleiding bestaat, zal de CBB de betreffende persoon voor tijdelijke opname op de limitatieve lijst voordragen. Er moet dan wel sprake zijn van een ernstige en serieuze bedreiging of een hoog risico en de bedreiging moet samenhangen met publieke uitingen of optreden. Een ander aspect is dat de persoon in kwestie geen werkgever heeft die kan zorgdragen voor adequate beveiliging. De communicatie met de bedreigde persoon over de dreiging en de maatregelen zal ook worden verbeterd. Dit geldt tevens voor de begeleiding van de bedreigde persoon.
De CBB start onderzoek naar de mogelijkheid of voor grootschalige conferenties met een hoog dreigingsniveau een beperkt aantal vaste locaties kan worden aangewezen. Dat vergemakkelijkt het treffen van de noodzakelijke maatregelen. Tevens zal de CBB onderzoeken of een beveiligingsnorm kan worden ingevoerd voor de beveiliging van (semi-)overheidsgebouwen. De beveiligingsniveaus en de kwaliteit
van de beveiliging lopen uiteen doordat ieder departement zelfstandig beslist over het beveiligingsniveau van hun huisvesting. Invoering van een norm, die als ondergrens voor het beveiligingsniveau kan worden gezien, zou moeten leiden tot meer eenduidigheid in de beveiliging van overheidsgebouwen.
De ministerraad heeft de ministers gemachtigd het voorstel naar de Tweede Kamer te sturen.
Brief aan de Tweede Kamer over de evaluatie van het stelsel van bewaken en beveiligen