De aanpak van cybercriminaliteit door de Nederlandse politiekorpsen en door het Openbaar Ministerie (OM) schiet ernstig tekort.
Dat is een van de conclusies van een kritisch rapport over de politie dat donderdagavond naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
“De afhandeling van cybercrime en fraude in de basisteams is ontoereikend”, concludeert het rapport, in opdracht van het ministerie van Veiligheid & Justitie. “Veel slachtoffers worden hier niet geholpen en de aangiftebereidheid neemt af.”
De auteurs van het rapport zeggen dat er vooral nog onvoldoende kennis over cybercrime is binnen de politie en het OM. Er zijn weliswaar specialistische teams die cybercrime kunnen aanpakken, zij worden niet goed ingezet.
“Vele eenheden beschouwen hun digitale experts als de personen die in beslag genomen telefoons moeten uitlezen en een image moeten maken van alle gegevensdragers die bij zoekingen worden meegenomen. Dit heeft echter weinig te maken met het opsporen van cybercriminaliteit.”
Aangiftes
Digitale criminaliteit krijgt door een gebrek aan mankracht vaak geen voorrang, en bedrijven doen volgens het rapport steeds minder vaak aangifte “omdat dit zelden enig effect heeft”.
In het rapport wordt een voorbeeld aangehaald van het OM Limburg, over een bedrijf dat is gehackt en tienduizenden euro’s aan schade heeft geleden door factuurfraude. In de geanonimiseerde zaak duurt het maandenlang voordat duidelijk is hoe de zaak moet worden onderzocht. “Alle data is inmiddels verdwenen en qua opsporing zijn de kansen verkeken.”
Beter zou zijn als direct digitale experts konden worden ingeschakeld, om meteen bewijsmateriaal veilig te stellen op de servers van het bedrijf, zo stelt het OM.
‘Goede weg’
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Van der Steur van Veiligheid & Justitie dat uit het rapport blijkt “dat de politie op de goede weg is”. Hij gaat niet specifiek in op problemen bij de opsporing van cybercriminelen, maar belooft de Kamer begin juni verder te informeren over de versterking van de opsporing.
Een woordvoerster van de minister zegt vrijdag dat de politie en het OM “volop bezig zijn om verbeteringen door te voeren” in de aanpak van cybercrime.
Ook de controversiƫle Wet computercriminaliteit III, die de politie zou toestaan om de computers criminelen terug te hacken, moet zorgen voor verbeteringen. Dat wetsvoorstel wordt naar verwachting deze zomer besproken door de Tweede Kamer.