Facebook moet de persoonlijke gegevens vrijgeven van een aantal groepbeheerders. In die groepen werd een Nederlandse eigenaar van een webwinkel voor oplichter uitgemaakt.
Het sociale medium moet voor zover mogelijk de namen, adresgegevens en IP-adressen van de groepbeheerders overhandigen, zo oordeelt de Haagse rechtbank.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De zaak werd aangespannen door de eigenaar van een webwinkel die handelt in parfums. Afgelopen najaar werd de site in diverse Facebookgroepen beschuldigd van oplichterij. Ook werden er persoonlijke gegevens van de eigenaar online gezet.
Hoewel de advocaat van de webwinkeleigenaar de beheerder van de desbetreffende Facebookgroep heeft gesommeerd de pagina offline te halen, werden er vervolgens weer nieuwe groepen opgericht waarin wederom persoonlijke gegevens werden geplaatst.
De persoonlijke gegevens van de groepbeheerders zijn nodig zodat er aangifte kan worden gedaan van smaad. Volgens de rechter is het aannemelijk dat er geen minder ingrijpende manieren zijn om de gegevens van de groepbeheerders te achterhalen.