Juridisch en financieel dienstverlener DAS ziet in Nederland over de eerste 5 maanden van 2016 ten opzichte van dezelfde periode in 2015 een aantal opvallende ontwikkelingen:
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
- 27% meer geschillen bij aan- en verkoop van huizen; tekenen van grotere risicobereidheid bij aankoop huis
- 3% meer geschillen consumentenaankopen terwijl over de eerste 5 maanden in 2015 ten opzichte van dezelfde periode in 2014 nog een daling van 2% werd genoteerd
- Aantal arbeidsgeschillen stabiliseert (0,2% lager) terwijl over de eerste vijf maanden in 2015 en 2014 de daling respectievelijk 4,7% en 4,5% bedroeg
- Toenemende geschillen bij aantrekkende huizenmarkt en consumentenaankopen
Door het economisch herstel in Nederland ziet DAS het aantal geschillen sterk toenemen bij de aan- en verkoop van huizen. Ook het aantal geschillen bij consumentenaankopen stijgt. De aantrekkende huizenmarkt, de lage hypotheekrente en de stijging van consumentenaankopen leiden automatisch tot meer geschillen.
Volgens een woordvoerder van DAS kopen mensen sneller zonder een goede voorbereiding een huis en zonder goed te kijken naar gebreken. “Wat wij horen is dat dat ook veel voorkomt bij mensen die al een paar keer achter het net hebben gevist.”
Financieringsvoorbehoud
Zo zijn er gevallen waarbij kopers ervoor kiezen geen financieringsvoorbehoud op te nemen, om zo aantrekkelijker te zijn voor de verkoper.
Als blijkt dat een koper toch niet de financiering rond krijgt, moet in het ergste geval de koop worden ontbonden. Hiermee riskeert de koper een boete van 10 procent. “Meestal is het zo dat mensen denken meer geld te hebben dan daadwerkelijk het geval is.”
Grotere risico’s
Bij de aankoop van een huis lijkt men bereid om grotere risico’s te nemen. Er worden aanzienlijk meer zaken gemeld waarbij een woning is gekocht zonder ontbindende voorwaarden of zonder onderzoek naar verborgen gebreken. Ook komt het vaker voor dat er te laat een beroep wordt gedaan op de ontbindende voorwaarden in verband met het niet verkrijgen van een financiering. Verder zijn er regelmatig zaken waarbij blijkt dat de verplichte waarborgsom of bankgarantie van 10% van de koopsom niet is gestort. Het risico bestaat dat de huizenkoper achterblijft met een aanzienlijke boete, of zelfs op straat komt te staan als de eigen woning al verkocht is.
Minder arbeidsgeschillen
Opvallend is dat het aantal arbeidsgeschillen niet verder is gedaald na de sterke daling van het aantal arbeidsgeschillen in 2015 en 2014. Een mogelijke verklaring voor deze afvlakking is dat er door de aantrekkende arbeidsmarkt meer mensen aan het werk zijn waardoor er automatisch ook meer arbeidsgerelateerde conflicten kunnen ontstaan.