De rechtbank Roermond wijst vanaf oktober 2005 op de mogelijkheid van mediation, ook al loopt de gerechtelijke procedure al. Mediation is het door partijen zelf gezamenlijk oplossen van hun conflict(en) via bemiddeling door een onafhankelijke derde, de mediator. Bij de oplossing staan de belangen van de partijen centraal, ook de niet-juridische.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Doorverwijzing naar mediation is mogelijk in civiele-, familie-, bestuurs-, en belastingzaken. In strafzaken en vreemdelingenzaken kan niet voor mediation gekozen worden. Mediation kan ook tijdens een juridische procedure een goede keus zijn, als partijen verwachten dat de juridische beslissing geen oplossing biedt voor het werkelijke conflict.
In een landelijk project is onderzocht wanneer mediation tijdens een procedure succesvol is. Dit is bijvoorbeeld het geval als partijen zoeken naar een snelle maatwerkoplossing waarop zijzelf invloed willen uitoefenen. Of als het behoud van de relatie belangrijk is, of minimaal een goede afronding van de relatie.
Niet in alle gevallen biedt mediation uitkomst. De rechtspraak wil daarom aan procespartijen de keus bieden tussen schikken, bemiddelen en beslissen om zo in alle gevallen effectieve conflictoplossing op maat te bieden.
Doorverwijzing
De doorverwijzing kan plaatsvinden op schriftelijk of mondeling voorstel van de rechter en ook op eigen verzoek van de partijen. Uit het landelijk project is gebleken dat een goede voorlichting en voorbereiding de basis te zijn voor het succes van de mediation. Ook als er al een procedure loopt. Daarom heeft de rechtbank Roermond een mediationfunctionaris aangesteld die procespartijen en hun raadslieden met raad en daad bijstaat. Na instemming van beide partijen regelt deze functionaris de eerste afspraak met de door de partijen gekozen mediator.
Tijdens de mediation wordt de procedure stopgezet. Mocht de mediation niet of slechts gedeeltelijk slagen, dan kan de procedure bij de rechter onmiddellijk worden hervat.
De mediations worden uitgevoerd door ervaren en deskundige externe mediators die aan specifieke kwaliteitscriteria voldoen. De mediator bemiddelt, dat wil zeggen dat hij de gesprekken zo begeleidt dat de partijen tot overeenstemming kunnen komen. De mediator levert geen inhoudelijke bijdrage en spreekt ook geen oordeel uit. Hij zorgt er wel voor dat de oplossing op uitvoerbaarheid wordt getoetst.
Kosten
De eerste 2,5 uur bij de mediator zijn kosteloos voor de partijen. De kosten van eventuele vervolggesprekken worden door beide partijen gedeeld. Partijen die al een toegevoegd advocaat hebben, hoeven bij mediation niet opnieuw een eigen bijdrage te betalen. Partijen die nog geen advocaat hebben en volgens de Wet op de rechtsbijstand in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand door een advocaat, kunnen in aanmerking komen voor een mediationtoevoeging.
Gunstige resultaten
De afgelopen jaren is in zes gerechten ervaring opgedaan met doorverwijzing van procederende partijen naar mediation. Uit een evaluatierapport van het WODC blijkt dat in 61% van de gevallen partijen tot een algehele oplossing van het conflict komen. Ook zijn partijen na afloop van de mediation meer dan gemiddeld tevreden over de duur, het verloop en de uitkomst van de mediation. Vooral over de kwaliteit van de mediators zijn partijen en advocaten goed te spreken, ook als de mediation niet tot overeenstemming leidt. Vrijwel alle partijen en hun advocaten geven na een geslaagde mediation aan, dat zij in een voorkomend geval weer voor mediation zouden kiezen.
Mede op grond van de gunstige resultaten uit dit onderzoek heeft de Tweede Kamer in januari 2005 besloten de doorverwijzingsfunctie naar mediation bij alle gerechten in te voeren als een extra dienstverlening door de rechtspraak aan justitiabelen. De doorverwijzingsfunctie bij gerechten wordt vanaf 1 april 2005 gefaseerd ingevoerd. Naar verwachting zullen in 2007 alle rechtbanken en gerechtshoven over een doorverwijzingsvoorziening naar mediation beschikken.
De rechtbank Roermond beschikt vanaf oktober 2005 over de doorverwijzingsvoorziening.
www.mediationnaastrechtspraak.nl