In het nieuwe RTL 5-crime programma ‘Bureau Misdaad’ van misdaadjournalist John van den Heuvel komt in elke aflevering een opsporingsbericht van politie en Openbaar Ministerie. Het OM en de politie zien de samenwerking met RTL-Nederland als een belangrijke aanvulling op de samenwerking met de publieke omroep en passend binnen de voorgestane diversiteit van de te bereiken doelgroepen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In de eerste uitzending van de wekelijkse serie (donderdag 3 november) tussen 21.30 en 22.30 uur zal de interim voorzitter van de Landelijke Selectiecommissie Opsporingsberichtgeving (LSO), Inge Klopper-Gerretsen, kort uitleggen wat opsporingsberichtgeving is en wat het belang van het opsporingsmiddel is.
John van den Heuvel heeft zich de afgelopen jaren als crime-deskundige van ‘RTL Boulevard’ en als misdaadverslaggever bij De Telegraaf bewezen als autoriteit in de misdaadjournalistiek. Vanaf donderdag 3 november is hij bij RTL 5 te zien met ‘spraakmakende onthullingen en verhelderende inzichten in de achtergronden’ in een eigen programma, getiteld ‘Bureau Misdaad’, waarin hij de actualiteiten volgt en toelicht of waarmee hij juist zelf het nieuws maakt.
Het belangrijkste onderdeel van ‘Bureau Misdaad’ is de eigen research. John gaat op onderzoek uit, met en zonder de (soms verborgen) camera, naar de georganiseerde misdaad, bekende moordzaken en spraakmakende affaires. ‘Bureau Misdaad’ bevat tevens een actueel weekoverzicht van de belangrijke gebeurtsenissen op crime-gebied, maar ook achtergrondreportages naar aanleiding van dit nieuws. John belicht de aan het vergrijp voorafgaande historie en bekijkt soortgelijke incidenten. Vanaf de betreffende ‘plaats delict’ presenteert de misdaadverslaggever een opsporingsbericht waarbij hij gebruik maakt van interviews, compositietekeningen of videobeelden. De verhalen krijgen een menselijk gezicht door middel van portretten van de betrokkenen; de crimefighters, rechercheurs, rechters, strafpleiters, detectives, getuigen, slachtoffers, nabestaanden, verdachten, veroordeelden en informanten.
“De aandacht voor misdaadjournalistiek is de afgelopen jaren enorm toegenomen en dat is mede te danken aan de onthullingen van John (en Peter R. de Vries, red.). De RTL 5-kijker wordt met ‘Bureau Misdaad’ straks nog beter geïnformeerd en geamuseerd door zijn kijk op de misdaadactualiteiten”, aldus Erland Galjaard, programmaleider van RTL 5.
John van den Heuvel (42) werkte als rechercheur bij de CID in Amsterdam voordat hij in 1990 als misdaadverslaggever aan de slag ging bij De Telegraaf. Sindsdien werkte hij daar aan talloze nationale en internationale misdaadreportages. Hij ontmaskerde met harde bewijzen Desi Bouterse als drugsbaron, schreef als eerste over de criminele handel en wandel van de vermoorde vastgoedtycoon Willem Endstra, onthulde spectaculaire achtergronden van de reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld en bracht vorig jaar licht in de zaak van de drie vermoorde Hells Angels in Limburg. Verder beschreef Van den Heuvel van binnenuit de internationale drugsmaffia, deed zelf onderzoek in het criminele milieu in Suriname, de Nederlandse Antillen, Aruba en hét brandpunt van de mondiale drugsscene, Colombia. Daar had hij in de gevangenis ook een exclusieve ontmoeting met de broer van de vermoorde cocaïnekoning Pablo Escobar. Al sinds de start van ‘RTL Boulevard’ in 2001 is hij als crime-deskundige aan het RTL 4-programma verbonden. Daarnaast schreef John boeken over onder meer Abraham Moszkowicz, Desi Bouterse en over hoe de Colombiaanse drugskartels de Antillen in hun greep kregen.