De rechtbank veroordeelde een 37-jarige bewindvoerder uit Apeldoorn voor het verduisteren van geld dat dat hij voor zijn cliënten beheerde. Hij kreeg een gevangenisstraf van 4 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk.
Kwetsbare mensen gedupeerd
De Apeldoorner had een budget-/schuldhulpverleningsbedrijf. Zijn slachtoffer waren mensen die voor een oplossing voor hun financiële problemen bij zijn bedrijf aanklopten. Een deel van het door de slachtoffers gestorte geld stak hij in eigen zak. Door zo te handelen heeft hij kwetsbare mensen gedupeerd. Zij worden nog dagelijks met de ernstige financiële gevolgen van zijn acties geconfronteerd.
Onvoldoende informatie
De rechtbank kent aan 3 slachtoffers schadevergoedingen toe. In 7 andere gevallen bevat het strafdossier onvoldoende informatie. Daarom wordt de bewindvoerder in deze zaken vrijgesproken. In die zaken heeft budgetbeheer daadwerkelijk plaatsgevonden. Dit staat los van de vraag of het bedrijf haar contractuele verplichtingen tijdig en behoorlijk is nagekomen. Maar het is niet aan de strafrechter om te oordelen over een eventuele wanprestatie. De burgerlijke rechter moet hier een oordeel over vellen. De man wordt ook van oplichting vrijgesproken, omdat niet vastgesteld kan worden dat het bedrijf van het begin af aan uit was op eigen gewin.
Geen verantwoording
Bij het opleggen van de straf hield de rechtbank rekening met de houding van de man tijdens het strafproces. Zo ontkende hij van begin af aan dat hij iets te maken had met de geldverduistering. Ook heeft de man op geen enkele wijze medeleven met de benadeelden getoond. De rechtbank neemt het de Apeldoorner verder kwalijk dat hij verantwoording nam en dat hij – zonder enige opleiding op het gebied van schuldhulpverlening – snel geld wilde verdienden.
Aan de voorwaardelijke straf hangt een proeftijd van 2 jaar. Tot slot mag de man zich 5 jaar niet bezig houden met budgetbeheer of schuldhulpverlening.